fredag 16 januari 2009

Fredagsale

Första hela arbetsveckan på länge och pizza i faggorna när den äntligen klarats av. Knegarens tröst kommer ikväll från andra sidan Atlanten. Först en Sierra Nevada Pale Ale (nr 1525), som direkt ur påsen vid hemkomsten är den perfekta följeslagaren till genomgången av posten och lite tjitt-tjatt med min själs älskade innan hon beger sig ut i den kalla Malmö-kvällen. Milt besk och ljust citrusfruktig (alen alltså, inte MSÄ), generös och balanserad (gäller båda). Inget extremt i uttrycket, bara väldigt välgjort, välgörande och gott. En favorit där uppe bland Oppigårdarna och Nynäshamnarna, trevligt nog från det fasta sortimentet till skillnad från så många andra (mer spektakulära) varianter.

Inte konstigt då att både Esping och jag gillat den tidigare, här och här. Tyckte väl att det var något bekant över den. Fick man bara ta med sig en ale till en öde ö skulle det nog bli några lådor av den här.

Brother Thelonius (nr 1588), från kaliforniska North Coast Brewing Company, är en helt annan femma. Drycken är brunrödgnistrande i glaset, doften sötaktig med ett drag av melass och rostad malt. Smaken är sötsyrlig, med den rostade malten som en underström. En koll på systemets hemsida ger vid handen att alen håller 9,4%, och man måste imponeras av en konstruktion där inte en dylik alkoholhalt slår igenom och välter bygget. "Belgian style abbey ale", som etiketten utlovar, säger vad det handlar om. Etketten upplyser också drinkaren om att en andel av stålarna han pröjsat går till Thelonius Monk Institute of Jazz, alltså kan man bli på lyset och göra en god gärning samtidigt.

Och på lyset blir man lätt som enplätt av denna intrikata och försåtliga dryck. Inget att rekommendera om man tänkt göra något som kräver tankeskärpa eller koncentration under resten av kvällen. Har man med sig ett lager Brother Thelonius till den där öde ön lär det inte bli någon flotte byggd. Man skulle bli sittande där under en palm, ta små eftertänksamma klunkar och glo ut över havet. Kanske inte det sämsta, när man tänker efter?

Esping har uttryckt sig mer ingående om själva alen här. Och här kan man njuta av själve Thelonius.

2 kommentarer:

Victor Dahlberg sa...

Tips: Gillar man Sierra Nevada Pale Ale (och andra ännu mer välhumlade amerikanska öl) skall man definitivt se till att hålla ögonen öppna den 16 februari då Sierra Nevada Harvest Ale släpps som tillfällig nyhet på Systembolaget! En riktigt trevlig India Pale Ale som bryggs på 100% färsk humle.

Ingvar Johansson sa...

Hej Victor och stort tack för tipset !! Jag har läst om Harvest Ale på SN's hemsida och blivit väldigt nyfiken men tänkt att den får man väl aldrig se på bolaget. Jag kommer att hänga på låset den 16:e