söndag 18 januari 2009

Vin till thai-mat?

Ny del av stan, okänd terräng. Längs Bergsgatan och vid Möllan ligger thai-haken och falafel-lådorna tätt, billigt och bekvämt, men hur är det här? Redan tidigare har vi upptäckt Falafel No. 1 på Österportsgatan - ett vänligt ställe med goda falaflar och tillbehör (humus förstås, grillade auberginer, haloumi) och en kontemplativt porlande guldfiskdamm i restaurangavdelningen.

Men thai-käk, kan dom det i de här trakterna? Vi provade att ta hem mat från ett hål i väggen på Östergatan, precis vid Östertull. Vi blev tillfrågade hur stark vi ville ha maten. Med erfarenhet av att ha fått samma fråga tidigare, svarat "starkt" och fått mesvarianter, sa vi naturligtvis "extra starkt". Innehavaren och kocken såg bekymrade ut och hjälpte oss på traven med att undra om vi kanske menade vardagsstarkt? Jo, det gjorde vi nog. När vi skulle gå fick vi erbjudande att få med extra av den starka chilisåsen till riset, om maten inte skulle vara stark nog, men vi avböjde artigt.

Vilket visade sig klokt. Tom yummen var precis så där snordrivande het som den ska vara, resten av rätterna - någon nudelrätt och en grön curry - gick i samma trevliga stil. Vällagat på bra råvaror, något som det blivit allt svårare att hitta i takt med att thai-maten på många ställen fått mer och mer drag av svenne-anpassat gatukökskrubb. Vilket inte behöver vara fel, men det här var en påminnelse om hur det kan och bör smaka. Något dyrare, men det var det värt.

I Thailand skulle vi knappast få för sig att dricka vin till den här typen av mat, och har sällan gjort det hemmavid heller. Vi är till yttermera visso inte överdrivet förtjusta i halvtorra vita viner. Men vi har förstått att det ska kunna fungera. Så vi hade frågat om tips på bolaget och blivit pekade i riktning mot ett vin som klassas som torrt: Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (nr 5244), som vi druckit tidigare till kittost.

Det var en överraskande bra kombination. Hettan i maten förstärkte vinets blommiga och parfymerade sidor - som annars kan kännas en smula jolmiga - på ett sätt så att det kändes fräscht och läskande. Vinet å sin sida lyckades mildra elden i munnen något, utan att ta bort smakupplevelsen. En kombination vi säkert kommer att återvända till framöver vid festligare thai-tillfällen.

Inga kommentarer: