fredag 9 januari 2009

2006 Pena Roble

Det är inte så ofta vi vänder blickarna mot den iberiska halvön men ett besök i Helsingör i veckan ledde till några impulsköp. Hos Strandgades Vinhandel köptes kvällens vin från poppiga Ribera Del Duero, 2006 Pena Roble. Att handla där innebär inte att man per automatik får ett ett bra vin med hem men stället bjuder på god underhållning. Försäljaren menade att vinet skulle ge en smakupplevelse värd minst 300 kr. Jag kunde inte låta bli att fråga om det gällde svenska eller danska kronor. Oavsett vilket så är det ju svårt att stå emot ett sådant erbjudande när vinet ifråga kostade 89 DKK.

Pena Roble är mörkrött i färgen med violetta reflexer. Doften är mycket intensivt fruktig; hallon, jordgubbar och plommon. Efterhand kommer det lite engelsk piptobak och visst kan man ana spår av försiktig fatlagring. Smaken är fyllig och lite sötfruktig men lite stum. Hygglig syra men ändå något för låg för att vinet ska kännas riktigt bra balanserat. Det funkar ändå hyggligt när det stramas upp i ett strävt avslut. Etiketten talar om att vinet bör serveras vid 16 grader. När temperaturen stiger märks en viss alkoholbitterhet.

Nej, det här är inget 300-kronorsvin, kanske i isländska kronor men ett bra och på alla sätt sympatiskt vin mera lämpat som följeslagare till en chili än som analysobjekt.

Inga kommentarer: