torsdag 3 april 2008

Sierra Nevada Pale Ale

holmana gård


Det har återigen blivit en del ölbloggande här på Billigt Vin. Även om vårt huvudsakliga fokus är druvbaserade drycker så tillåter vi oss frekventa snedsteg då vi bestämt vänder oss mot alla former av begränsande reduktionism. I kväll vankades det tandoorikyckling med rabarberchutney, grönsaker och ris. Ingen drömmeny att matcha med vin. Kanske det hade funkat med en god gewurztraminer eller något annat Alsacevin. Istället valde jag en pale ale från USA:s bästa mikrobryggeri Sierra Nevada. Ett väldigt vackert öl, från den klassiska flaskformen, via en smakfull etikett till den vackert ljust bärnstensfärgade drycken. För mig är denna pale ale arketypen för riktigt bra amerikansk ale. Man använder sig av stora mängder Cascade-humle som ger massor av goda fruktiga aromer och bra beska. Smaken är stor och komplex med riktigt fin fruktighet. Det råder en perfekt balans mellan de olika beståndsdelarna. Här handlar det inte om beskast, fruktigast, starkast eller mest utan om ekvilibrium.

Jag vet inte om man kan tala om ett öls textur men jag hittar inget bättre ord. Det jag syftar på är munkänslan, en kombination av den lite tjocka konsistensen och kolsyrans rätt stora bubblor. Jag har inte upplevt en bättre kombination än den hos Sierra Nevada Pale Ale.

Sierra Nevada gör också två ypperliga IPA's; Celebration Ale och Anniversary Ale som båda finns på Sb

2 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Du får det att vattnas i munnen med dina ale-poster! Men det jag mest undar över är den där rabarberchutneyn du nämner - är det en hemmagjord produkt och i så fall, kan du tänka dig att dela med dig av receptet? Det stundar ju rabarbertider, och vid en given tidpunkt blir det ett överflöd som kräver avsättning i form av saftkok, pajbak o s v. Nya produkter eftersökes ständigt!

Ingvar Johansson sa...

Trisse !! Sierra Nevadas ales är sannerligen salivalstrande. Liksom rabarberchutneyn. Tyvärr är den inte egenproducerad, åtminstone inte av mig. Den görs på Holmana gård som även producerar fantastisk blåmögelost. Du kan klicka på länken i inlägget så kommer du till hemsidan. Kanske kan du hitta chutneyn på Möllans ost och säkert på bondens marknad i Malmö 19/5 eller på Pärans dag i Båstad 9/6