lördag 7 juni 2008

2007 Torres Don Miguel Gewürztraminer-Riesling

Häromdagen drogs restaurangveckan på Bjäre igång. Evenemanget började som ett väldigt sympatiskt evenemang för rätt många år sedan. En handfull krogar erbjöd rimligt prissatta menyer och bjöd in lokalbefolkningen innan säsongen drog igång. Efterhand som restaurangveckan blivit något av en lokal institution har kvalitén sjunkit och det hela blivit en rätt sunkig tillställning där några hyggliga krogar tävlar mot uppdaterade korvaluor i konsten att göra svulstiga matbeskrivningar. Man behöver liksom inte anstränga sig längre för att dra fulla hus.
Nåväl, på nationaldagen begav vi oss iväg till Kvinnaböske Krog där vi blivit besvikna mer än en gång tidigare. I år skulle man kunna säga att stället än en gång inte levde upp till våra förväntningar. Vi blev positivt överraskade. Till förrätt serverades en riktigt god gazpacho, perfekt i det högsommarvärmen. Sedan följde en "triologi på bjärekyckling" med ugnsstekt potatis, en calvados/vin reduktion och puré på gröna ärtor. Rätt ambitiöst, riktigt gott och framförallt vällagat.

Krogens vinrekommendation till förrätten var 2007 Torres Don Miguel Gewürztraminer-Riesling och den dracks även till kycklingen. Två klassiska Alsace-druvor som samsas i en och samma flaska. Blandningen är 85% gewurztraminer och resten riesling. Jag skulle gissat på en betydligt större andel riesling. Vinet är ljust gult i färgen. Doften har gewurztraminerns typiska kryddighet blandat med citrusfrukt och en diffus men god blommighet. Smaken är mycket frisk med rejäl syra, rätt aromatiskt och med en del bitterhet. Ett bra matvin som är riktigt gott till gazpachon och funkar till kycklingen. Inte så spännade men jag är ändå lite imponerad av Don Miguel. Här finns inte mycket personligt anslag men heller inget jams eller publikfrieri. Ett vin som kräver mat och utmanar med sin syra. Man skulle kanske kunna tala om ett bra bruksvin ?

Inga kommentarer: