torsdag 28 maj 2009

Barca och bärs

Gårdagskvällen tillbringade jag i Herr Ks TV-soffa. På bordet framför oss en uppsättning goda öl, några välsmakande korvar och ett helt gäng goda ostar, bl a ett par rikitga höjdare från Vilhelmsdals Gårdsmejeri.

Vi inledde med en tysk veteöl, direktimporterad av herr K, Schöfferhofer Hefeweizen. Redan vid första klunken blir jag glad. Det här är bra. God fruktig och lite rökig doft. Skumbananen finns där men är mycket mera återhållen än vanligt. Smaken är frisk, rätt fyllig och faktiskt med en viss beska. Ölen är dessutom väldigt bra kolsyrad. En av de bästa veteöl jag druckit. Bryggeriets slogan är inte så dum den heller och dessutom alldeles sann. Prickelt länger als man trinkt

Nästa öl har jag bloggat om tidigare. Saison d'Erpe Mere är ett litet mästerverk. I går smakade den faktiskt ännu bättre än vid förra provningstillfället. Den var väldigt bra till en bit pecorino men funkade annars bäst på egen hand. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar ute i systembutikerna. Om du gillar frisk, komplex och torr öl så köp på dig några flaskor. En ypperlig sommardryck som säkert många vindrinkare skulle kunna uppskatta.

Även Solstice d'Hiver har fått ett tidigare inlägg. Nu gick sista flaskan av denna vinter-ale och den smakade väldigt bra. Underbart fruktig doft, fyllig, komplex, lite söt smak med grym efterbeska. Väldigt god till Saint Agur och Primadonna. Det finns några få flaskor kvar till rea-pris och annars går den att beställa via BS.

Pilsner dricker jag nästan aldrig nuförtiden. Hell, Pikla Pils och Slåtteröl utgör undantag i en annars pilsnerfri zon. Kul därför att få prova en annan av Herr Ks privatimporter. Breznak är en genuin tjeckisk pilsner från Böhmen. Fyllig, frisk och med en beska över genomsnittet blev den en värdig följeslagare till en fänkålssalami från Parma.

Vi hann med lite vin också under kvällen men det var inget att skriva hem om. Matchen ja, den slutade ju precis som den skulle.

Inga kommentarer: