onsdag 20 maj 2009

2007 Fantin Nodar Friulano


Jag har numera så dålig koll på nyhetssläppen att jag missade lanseringen av ett vin från ett av mina absoluta favoritområden Friulien. Jag sprang på 2007 Fantin Nodar Friulano vid ett spontanbesök på den alldeles förträffliga systembutiken i Kristianstad. Senare samma dag hitttade jag ett inlägg på den likaledes förträffliga vinbloggen Korkdragaren.

Korkdragarens omdöme var rätt positivt men i övrigt har vinet fått ett blandat mottagande. Spännvidden bland vinjournalisternas betyg får mig att fundera över hur rättvist bedömd en rätt okänd druva från ett rätt okänt område egentligen blir. I vilken utsträckning vågar vinjournalister tillstå att de saknar referensram för att kunna bedöma ett vin rättvist ?

Nåväl, jag är är glad åt att hitta ett vin från Friulien, det tillhör ju inte precis vanligheterna med ett vin från den regionen i SB's utbud. I färgen är vinet ljust gult. Doften är frisk och aromatiskt. Vid första försiktiga sniffen associerar jag till krusbär och Sauvignon Blanc men sedan kommer de druvtypiska gula plommonen, örter och en svag nötton. Aromatiskt och på alla sätt trevligt men lite i klenaste laget. Parallellt med den trevliga frukten är det lite skumma grejer på gång. Korkdragaren kallar det unkenhet och det köper jag gärna. Jag uppfattar det inte på något sätt negativt utan tycker att den aspekten tillför något.

I munnen finns det en liten men förnimmbar tendens till sprits. Mycket av aromerna går igen i smaken som domineras av de gula plommonen. Mot slutet kommer en rätt tydlig bitterhet som av druv- eller plommonskal. Bra syra och hygglig längd.

2007 Fantin Nodar Friulano är inte något stort vin men helt OK för ett vin på rätt sidan 100-kronorsgränsen. Vi drack det till först till några skivor San Daniele-skinka och sedan till ravioli fylld med raddicchio och vinet och maten stortrivdes i varandras sällskap. Även tillsammans med en bit taleggio gjorde vinet bra ifrån sig.

4 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! jag hittade det där elefantvinet igår när jag surfade runt lite, men blev inte färdig att ordna en pava. Kul att du blev det!

Fredrik sa...

Härligt! Äntligen en Friulano med en prislapp man kan leva med ;) Ska genast prova en flaska, och kul att den smakar bra med en taleggio :) Jag har i frånvaron av en 'äkta' friulano fastnat för en torr Furmint från Ungern som Finare Vinare blindprovat och gissningen hamnade i Friuli..

Korkdragaren sa...

Låter som i linje med vad jag upplevde, helt ok men lite "blaskig". Men det är kul med en hyggligt prissatt Friulano.

Ingvar Johansson sa...

Fredrik, den där Furminten ska jag också ta och prova. Visst blir man glad åt en hyggligt prissatt Friulano men jag hade ännu hellre gått upp en prisklass och fått en riktigt bra variant. Alla bitarna finns här men precis som Ezra säger så känns den lite klen o blaskig. Jag tror dessutom att Tocai Friulano trivs med lite skalkontakt.