onsdag 8 oktober 2008

2006 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Vi hamnade på ett klassiskt ställe, Victoriateatern i Malmö. En gammal biograf som var rivningshotad men som räddades av en kulturförening för ett antal år sedan. Nu är det musik och scenframträdanden där, mycket jazz. Ett trevligt arrangemang man ibland har där är så kallad picknick-föreställning, vilket innebär att publiken tar med sig valfri mat och dryck. Spisar och dricker till evenemanget, ikväll Nina Ramsby på turné med Ludvig Berghe trio. Vi hade förberett oss med ostar från Möllans ost: en appenzeller och en grönmögelost från Österlen, en hårding som såg ut att ha varit med om ett och annat. Övriga sällskapet skulle ha med andra ostar.

Vinpreferensen för kvällen - som så ofta på senare tid - var torrt vitt, vilket inte är en alldeles lätt uppgift till varierad ostbricka. Jag fastnade för en gewurztraminer från Alsace till appenzellern, 2006 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (nr 5244). Jag var på annat uppdrag till en början och smög in en bit in i konserten, då vinet hunnit stiga några grader i temperatur. Det kändes inte som något problem till osten, de blommiga smakerna var fortfarande på rätt sida jolmigt och gick bra ihop med sältan i appenzellern. På bordet fanns även en kittost, osäkert om det var Münster men högst passande till druvan i glaset. I ett annat sammanhang hade förmodligen Monsieur Lorentz uppfattats som alltför kokett parfymerad åt det sötsliskiga hållet, men här funkade han bra.

Budgetläget tillät inte några excesser åt sauternes-hållet, så till Österlenaren hade vi rotat fram en skvätt gammal överbliven tokajer, 4 puttonyos. Inte alls dumt, faktiskt.

1 kommentar:

Anonym sa...

gewurztaminer och münster är en stark kombination och en traditionell kombo i alsace