måndag 13 april 2009

2007 St Joseph


På långfredagen tog jag och herr K tåget till Helsingborg och färjan till Helsingör. Där blev vi hämtade av Emelie Vins Ole Sörensen för vidare transport till Fredensborg och en provning av några 07:or från St Joseph. Vi hann med en del annat också men jag fokuserar på syrah-vinerna i detta inlägg.

Vi började med ett par nya viner i Emelie Vins katalog. Domaine Barou har marker i såväl Condrieu som i St Joseph och har bedrivit ekologiskt lantbruk sedan 1971. Vi börjar med deras enklaste syrah, en VdP som heter 2007 Cuvee des Vernes lagrat ett år på 4- 5 år gamla barriquer. Vinet är som sig bör intensivt blårrött. Det doftar urtypiskt syrah. Härligt ung parfymerad syrahdoft med blåa bär, peppar, violer och chark. Inte så komplext men med desto mer charm. Smaken är frisk fyllig och inte särskilt sträv. Ett rustikt och lite bonnigt syrahvin. Precis som vi vill ha det. Definitivt ett vin att dricka nu och väldigt mycket för 67 DKK.

Vi fortsatte med ett annat vin från samma producent, 2007 St Joseph. Mycket går igen från det föregående vinet men här har man användt nyare fat. Doften är mer komplex och fylligare. Här hittar jag också hallon och lakrits. Smaken är fylligare, lite strävare och med längre eftersmak. Urcharmigt, väldigt gott och väl värt sina 110 DKK.

Nu följde tre viner från Domaine Monier som charmade mig svårt på vinfestivalen i Helsingör. 06:an provades här men nu var det dags för 07:an. Mina förväntningar var mycket höga och jag blev inte besviken. 2007 St Joseph Cuvee Tradition var precis som 06:an mycket direkt och älskvärt. Massor av busig bärfrukt med blåbär och hallon. Jag hittade även lite bildäck och lite medwurst. Smaken är frisk med bra syra, sötma från bären och bra längd.Något mer återhållsamt än 06:an men då snackar vi marginella skillnader. 115 DKK.

Nästa vin var 2007 Terre Blanche. Det skiljer sig inte mycket från Cuvee Tradition men har lite mer sötma och fatlagringen känns en anings aning mer. Kostar en tjuga mer än det föregående som jag faktiskt uppskattade mer.

Domaine Moniers toppvin är 2007 Les Serves som görs i en väldigt begränsad mängd. Det känns på alla sätt en storlek större än de två föregående vinerna. Det är mindre omedelbart och lite knutet. Frukten finns där men är inte lika mycket in your face. Här finns också en tydlig lakritssmak och rätt tuffa tanniner. Helt klart ett vin att spara några år.

Vi avsluta provningen i Österrike med en 2007 Blauer Zweigelt från Meinklang. I grenen charm är detta ett mycket svårslaget vin. Det är urbussigt med massiv bärfrukt men med tillräckligt mycket struktur för att passera som ett seriöst vin. När får vi se detta på systembolaget ?

1 kommentar:

Niklas Jörgensen sa...

Tack för den! Trevligt få en mini-uppdatering av 2007 Rhone!