onsdag 29 april 2009

Rogue XS Imperial India Pale Ale

Jo, här kan man tala om en ale som lever upp till sitt namn. Läs ut XS och då har en bra beskrivning av vad det handlar om. Humle-excesser och dessutom väldigt mycket alkohol. Flådig, tung och stor flaska i keramik med en prislapp som matchar.

Rogue XS Imperial Indian Pale Ale var en av de första Double-IPA's som gjordes. Extremt starka och extremt beska öl gjorda för ölnördar som görs efter devisen more is better. Själv är jag väldigt kluven till företeelsen. Jag tycker själva idéen är lite fånig men måste samtidigt erkänna att jag känner en viss nyfikenhet och gärna vill testa dessa humlemonster.

Ölen går i en fin guldorange färg som är lätt grumlig. Det bildas ett tjockt fint skum vid upphällningen. Doften är rätt häftig. Den domineras av humlearomer. Här finns frisk citrusfrukt, tallbar och kåda. Tyvärr också ett visst genomslag av de 9.5%en alkohol.

Smaken är självklart mycket fyllig. Det känns att det är en mycket stark öl men det är faktiskt inget som stör. Alkoholen är väl inpackad i den massiva smaken. Det finns en del sötma, citrusen är inte lika tydlig som i doften. Istället finns här örtkryddor med koriander som den mest framträdande komponenten. Mot slutet kommer det en del lakrits och sedan en klockren kall tepåse. Beskt och bittert, överraskande och märkligt men inte helt oangenämt.

Vi inledde kvällen med en Nögne Ö Dobbel-IPA, en betydligt mera intressant öl som man kan köpa nästan tre av istället för en flaska Rogue XS. För mig är valet självklart.

Inga kommentarer: