lördag 4 oktober 2008

2006 Domaine Monier St Joseph Cuvée Tradition

Domaine Mornier är en relativt ny producent i St. Joseph som på sina 6ha producerar tre röda och ett vitt vin. Odlingen sker helt enligt biodynamiska principer. Cuvée Tradition är Domaine Morniers enklaste vin och det enda som just nu finns tillgängligt hos danske importören Emilie Vin. De övriga vinerna är slutsålda vilket är lätt att förstå utifrån förhållandet mellan pris och kvalité.
Ungdomligt är det enklaste, och mest korreka, sättet att beskriva vinet på. Färgen är väldigt intensivt blåröd och vinet är tydligt genomskinligt. Doften är som kalvar på grönbete. Det hoppar och spritter aromer ur glaset. Frukterna tumlar först runt, hallon, vinbär och blåbär stångas om utrymmet. Sedan studsar bildäcken fram och till slut lite peppar och rökta charkvaror som inte vill verka alltför angelägna. Över allt ihop finns en fin, inte alltför framträdande fatton. Smaken är lika intensiv som doften. Den följer aromerna väl. Vinet är mycket friskt med rätt hög syra och medelfylligt. Ett oerhört charmigt vin som jag föreställer mig är nästan omöjligt att inte falla pladask för om man gillar syrah. Supergott nu och säkert ännu bättre om låt säga ett halvår när vinet hunnit sansa sig men inte förlorat sin ungdomliga charm.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Moniers viner nämms i positiva ordalag av Livingstone i hans bok 'The wines of the Northern Rhône'. Bra grejer kan man utgå från.
Faktiskt går deras viner också att greppa hos Norma Vinimport i Köpenhamn. Köpte deras prestigevariant Terre Blanche 2006 nu i augusti. 170 dkk kostade den. Ine testat än.

Ingvar Johansson sa...

Vinosapien ! Ja, det verkar vara riktigt bra grejor om man utgår från Cuvée Tradition. Jag snackade med Ole Sørensen från Emilie Vin och han berättade att det inte hade varit helt lätt att få den tilldelning de fått. Tack för tipset om Norma. Jag har just kommit hem från en tur till Köpenhamn. Synd att jag inte läste din kommentar förrän nu. Det får bli Norma nästa gång.

Ingvar Johansson sa...

Jag kollade just i en sommarens katalog från Emilie Vin och där kostade Tere Blanche 145 DKK eller 130 DKK vid köp av sex flaskor. Låter som läge att boka en låda 07:or. Jag såg också att man börjat importera österrikiska Meinklangs viner.

Anonym sa...

Når I er glade for Moniers vine, og det forstår jeg i den grad, så burde I også smage Jean Delobres Saint-Joseph'er.
Mere info her --
http://www.bergholt.net/saint_joseph_delobre_ferme_des_sept_lunes_2005.html

Ingvar Johansson sa...

Kasper ! Jätteintressant hemsida och tack för tipset om Delobres. Låter som en god, men inte helt strategisk, idé att bara göra ett vin. Ska försöka få tag på Delobres St Joseph vid nästa Köpenhamnsbesök.