söndag 16 september 2012

NV Marco Sara Un Piculit dal Dis

Det är inte ofta jag dricker söta viner längre. Annat var det förr. Tidigt i min karriär som vinkonsument drack jag uteslutande sött. Gärna Mavrodaphne, danskt körsbärsvin och annat med hög YPK-faktor. Lite längre fram fick jag min första stora vinkick av Chateau d'Yquem och letade sedan efter något gångbart substitut. Därefter dök det upp en massa annat som fångade mitt intresse och söta viner känns sällan angelägna vare sig att köpa eller att öppna.

Picolit är en mycket speciell druva med en lång historia. Den odlas i stort sett bara i Friuli-Venezia Giulia och framförallt då i Colli Orientale. Picolit har en genetisk defekt som gör att det bara är ett fåtal av blommorna som utvecklas till färdiga druvor. Druvan används nästan uteslutande till söta viner, ibland sent skördade, ibland torkade och ibland botrytiserade. Produktionen är liten, efterfrågan på hemmamarknaden stor och priserna genomgående höga. Icke-italienska kritiker brukar ha svårt att riktigt förstå poängen och kanske framförallt prissättningen. Numera finns det kloner som ger bättre avkastning men också lägre kvalité och det går att hitta halvflaskor för runt 10 euro i snabbköpen. Viner som inte har så mycket med den äkta varan att göra.

Marco Sara är en ung vinmakare som håller till i Savorgnano del Torre utanför Udine. Han har totalt åtta ha varav fem är planterade med druvor och resten skog. Läget och omgivningarna gör att druvorna har lätt att angripas av ädelröta och produktionen utgörs till största delen av söta viner. Marco Saras torra viner uppskattar jag verkligen men de nämns inte på hemsidan.  Han odlar främst picolit, tocai friulano och veduzzo. Odlingen är ekologisk och källararbete icke-interventionistiskt. Produktionen uppgår till c a 3.000 flaskor per år

Trots att picolit har docg-status i Friuli-Venezia Giulia så väljer Marco Sara att buteljera som Vino da Tavola. Jag gissar dock att Un Piculit dal Dis ska tolkas som att det handlar om årgång 2010. Vinet är gjort på 70% sent skördade druvor som torkats på naturlig väg utan någon form av forcering och 30% botrytiserade druvor. Jäsning och lagring sker på 54-liters glasdamejanner. Det är djupt guldgult i färgen. Doften är verkligen mäktig och fullmatad med honung, torkad frukt som fikon och aprikoser, saffran och vita blommor.

Vinets textur är tjock, mjuk och trögflytande, lite som sockerlag. Smaken är riktigt söt och mäktig och proppad med torkad frukt, honung och kryddor. Syran är frisk och ger fin balans åt vinet och hindrar det från att bli sliskigt. De flesta anda viner på druvan falerar på just den punkten. Eftersmaken hänger kvar och man kan dröja länge mellan klunkarna.

Un Piculit dal Dis är ett mycket spännande, fascinerande och välgjort vin. Jag har nu haft flaskan öppen i en vecka och det har inte visat minsta tendens till att svikta. Det har provats till savaräng med fruktkompott, grönmögelost och dansk kartoffelbakelse och klarat det galant. Allra bäst är det ändå som meditationsvin.

Denna raritet hittar ni hos Cibi&Vini. Kostar 215 DKK för en halvliter och det är ett riktigt bra pris.


3 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Det lyder utroligt godt, Ingvar - endnu et meget velskrevet og læseværdigt indlæg! Og endnu en attråværdig perle fra CeV ;)

VH Niels

castor fiber sa...

I ärlighetens namn aldrig hört talas om Picolit. Detta vin låter ju som ypperligt att beställ, prova och lära känna.
Tack för tipset!

Ingvar Johansson sa...

@Niels Jag upphör aldrig att förvånas över Fabios förmåga att hitta dessa åtråvärda pärlor. Att han sedan säljer dem för rimliga priser är ingen dum bonus.

@Castor Fiber Picolit är ju en rätt obskyr druva om tillgången på vinerna begränsad. Marco Saras tolkning är inget dumt ställe att börja på.