Jag har mest varit avundsjuk för att Billigt Vin inte har sett röken av några varuprover, förutom en gång då Esping lyckades lura med sig en flaska hem från en butiksrunda i Helsingör. Men nu har det hänt! Med expressbud kom det en flaska Fresita, som lanseras av importören Philipson Söderberg. Det är, enligt mailet Billigt Vin fick av PR-ansvariga Carolin Låftman, "ett mousserande vin smaksatt med riktiga jordgubbar". Det har tydligen redan gjort succé i Sydamerika, Australien och Norge. "Jordgubbarna", skriver Caroline, "är från Patagonien (världens ände). Och 100 % naturligt betyder inget tillsatt socker, inga kemikalier och ingen konstig bismak. /.../ Fresita är perfekt till grill-, pool-, för- och efterfesten. Picknicken, bröllopet, studenten och ja, ni fattar. Saker man går och längtar efter helt enkelt". Själva vinet är från chile och består till största delen av muskat.
Glad över att ha blivit utvald att testa denna nya, tydligen mycket användbara produkt anordnar jag genast en liten fokusgrupp bestående av MSÄ, Å. som är på besök och mig själv.
Först betraktar vi förpackningen. Den är festlig och passar nog särskilt till för- och efterfesten, gissar vi. Baksidan bjuder på en liten historia om hur upptäcktsresanden Amédée Frézier snubblade över en unik jordgubbsfrukt när han genomfor Patagonien på 1700-talet, blev entusiastisk och levererade några plantor till det franska hovet. Det blev succé, och tydligen är vår nutida älskade jordgubbe frukten av ett förädlingsarbete som startade efter Fréziers insats.
Vidare får vi en noggrann instruktion om hur flaskan ska öppnas: 1) Chill well 2) Do not shake 3) Point bottle away from self and others 4) Remove hood 5) Twist cork out slowly by hand 6) Never use a cork remover.
Den här sortens tydliga instruktioner är bra, särskilt att man ska vända buteljen från självet. Inget navelskådande här, det är en social dryck det handlar om! I Carolines utskick står det att flaskan bör vändas försiktigt innan servering för att få en jämn spridning av det goda fruktköttet, men det står det tyvärr inget om på själva flaskan så det missar vi. Nu gör inte det så mycket, express-budet har nog skött om den saken. Inget fruktkött finns i alla fall kvar i botten på flaskan när den är tom.
I glasen är drycken rosaröd och lätt grumlig, påminner lite om jordgubbssaft faktiskt. Det mousserande momentet är modest. Å. gillar färgen, men påpekar att ingredienserna ju inte precis är närodlade. Däremot saknar hon i stort sett luktsinne, vilket ju är lite olyckligt vid deltagande i just en sådan här fokusgrupp (fast senare under kvällen lyckas hon identifiera körsbärsdoft i ett nebbiolo-vin från Valtellina). Sanningen att säga doftar inte Fresita särskilt mycket, i alla fall inte jordgubbar. Om man hoppas att det ska påminna om den pigga friskheten hos en fragolino (som görs på druvan fragola och doftar starkt av jordgubbar utan att alltså innehålla sådana) blir man besviken. Trots att vi nu fått veta att här inte finns några kemiska tillsatser doftar vinet artificiellt, som läsk med en massa e-ämnen i ungefär.
Läsk är också något man associerar till när man smakar. Dock inte jordgubbs utan blodapelsin. Överraskande nog finns det en liten bitterhet, och Å. tycker efter hand det blir allt strävare mot gommen. MSÄ tycker vinet har en splittrad smak som spretar åt alla håll och längtar efter en god moscato d'asti istället. Billig, färdigblandad drinkmix är ett annat omdöme, inte heller det med positiva förtecken. "Semesterpartykänsla" är MSÄ:s ordassociation - det kan vara positivt, men behöver inte vara det om det lockar fram bilder av flockar av ungdomar som raglar omkring på gator och torg och skrålar. Det mest positiva omdömet är att Fresita inte är så sött som man kunde vänta sig.
När jag vill sammanfatta produkten med epitetet "onödig" invänder MSÄ att det säkert kommer finnas en efterfrågan på vinet till sommarens grillfester och ungdomspartyn, så i den meningen kan man inte kalla det onödigt. Å. tycker att det kanske skulle passa i bålen, eventuellt utspätt med vodka eller Bon Gusto - den där 96-procentiga spriten man kan köpa på snabbköp i Italien och som gör allt från Nocino till 40-årskalas lite roligare. Med frukter infrysta i iskuber skulle det kunna bli en snygg bål.
Efter ett par glas är man sötklibbig runt munnen och strävt torr i halsen , en märklig kombination. Nej, Fresita kommer inte att bli ett standardinslag på våra grill- och efterfester framöver. Men vi ser fram emot fler varuprover att testa i konsumentupplysningens namn.
OBS! Reklambild
10 kommentarer:
Har just hittat din underbara blogg. Jag har tyvärr inte ens fått en enda varuprov. Men eftersom jag jobba i branschen brukar jag komma in på mässor gratis och där få prova upp emot 100 olika viner (att spotta är nödvändig). Senaste var Portugisiska Vindagen. De flesta vinerna som var där finns inte på Systemet, varken vanlig eller beställningssortiment. Men ett vin som fick som finns på Systemet var Casal Garcia Vinho Verde (nr 2596)för endast 49 kronor. Sött, nästan som ett färdigt blandat bål. Den rosé versionen var faktiskt perfekt som färdig bål, men finns ej i Sverige. Men nog skulle den här vita vara något för de som hatar vin och hellre dricka cider med någon konstigt bärsmak.
Jag ser inte heller skymten av några varuprover, med något undantag. För mig är transparensen enkel - har jag inte betalat för vinet skriver jag det. Men grattis till debuten! Men det låter som att ni hellre hade allokerat leverfunktion till något annat ;-)
Gratulerar! Nu börjar ni komma upp er i smöret må jag säga, var ska detta sluta - Åkessons Amadeus hemkörd med stretched limo?
Jodåmensåatt... jag är inte bitter.
/Patrik
@Alsike: Tack för tips på verkligt billigt vin till Billigt Vin! Casal Garcia är alls icke okänt och har tidigare kommit väl till pass, kanske inte som bål dock. För övrigt anser jag att cider med bärsmak och alkoläsk borde förstöras!
@Frankofilen: Alla erfarenheter är värdefulla på något sätt. Men med tanke på levern hade det definitivt varit bättre att spara sig till något mer substantiellt
@Patrik: The only way is up! Man ser framför sig inbjudningar till Pernod Ricards lyxresort för att smaka de senaste årgångarna av Parador och Liebfraumilch, serverade av sköna damer i guldtofflor och fotsida klänningar. Medge att du är lite bitter ändå?
Jörgen ! Det där med att bli serverade av sköna blondiner i guldtofflor det har vi ju redan klarat av. Fast då var det ju Movias sortiment vi drack oss igenom. Med den upplevelsen som referensram har det väl bara gått utför. Kanske det vänder igen eller så blir vår bloggarkarriär som salig Alex Chiltons musikkarriär.
Ingvar! Var det Alex Chilton (R.I.P.) som gjorde No peace for the wicked - det skulle ju kunna bli vårt ledmotiv för irrfärderna i vinets värld. Och var det också han som gav ut albumet Like flies on sherbet? Det är ungefär som studenter runt mousserande jordgubbsvin - man ser dem flockas i stora klasar.
Nej, "No Peace For The Wicked" var Only Ones. Du kanske blandar ihop den med den klassiska Chilton-tolvan "No Sex" ? Chilton var med i Box Tops där han hade sin stora hit "The Letter" redan som tonåring. Sedan blev det Big Star. Han hann också med att producera the Cramps "Songs the Lord Thaught Us". "Like Flies On Sherbert" är Chilton
Blir ni som Alex Chilton kommer ni att inspirera framtida vinbloggare av Teenage Fanclub- och REM-kvalitet... inte det sämsta.
Men jag förväntar mig att redan nu få läsa om jakten på den perfekta, treackords power-Napa-cabben. Eller vänta... det kanske är Friulien som är det riktiga September Gurls...
@Frankofilen ...Eller så kommer vi att supa ner oss, bli ovänner med alla slickade mainstreambloggare och få försörja oss som bittra diskare tills någon återupptäcker bloggen och det blir en ny blogg där vi redigerar om gamla texter.
Friulien ligger nog närmre Big Stars "Third" än "September Gurls". Om du ska få läsa om napa-cabbar på Billigt Vin här måste det nog droppa in lite varuprover först
@Ingvar o Frankofilen: No sex var det, ja. Stackars Alex. Det är ju förstås en väl dyster undertitel på en vinblogg...
Big Star & September Gurls - det var längesen. Känns som ett bra soundtrack för kalifornien-tjut. Tack för påminnelsen!
Skicka en kommentar