måndag 18 januari 2010

2007 Domaine D'Angayrac Cuvée Prestige


För ett par veckor sedan tog jag bilen över sundet för att bunkra upp med Barbaresco och en del annat från Philipson Wine. Jag lyckades köra vilse i ett förvirrande industriområde och tvingades stanna för att fråga efter vägen. Jag hamnade hos en annan vinimportör, Winegroup, och kom ut igen med vägbeskrivning och en låda vin. Den munvige försäljaren övertalade mig att prova
2007 Domaine D'Angayrac Cuvée Prestige och gav sig inte förrän jag stod där med en massa vin jag inte tänkt köpa. Den fria vinmarknaden har sina risker.

Vinet kommer från Costieres de Nimes, området som ligger precis mellan sydligaste södra Rhöne och Langedouc. Domaine D'Angayrac har funnits i cirka 250 år och drivs sedan 1982 av bröderna Thierry och Serge Baret. När de tog över egendommen moderniserade de vineriet, rev upp Carignanrankorna, men behöll de gamla grenachestockarna, och planterade istället syrah och mourvedre. Proportionerna i detta vinet är 60% syrah, 30% grenache och 10% mourvedre

Efter en dag i råkalla skånska skidbackar kändes gårdagen som rätt tillfälle att prova Domaine D'Angayrac Cuvée Prestige till en köttgryta med inspiration från sydfrankrike.

Vinet är nätt och jämt genomskinligt och går i en blåröd nyans. Doften frammanar bilder av hotpants, platåskor och svängande kroppsdelar. Slampigt och vulgärt ? Nej, här finns så mycket glimten i ögat, integritet, stolthet och självkänsla att det funkar.

Den höga syrahandelen märks tydligt. Det kommer en rejäl dos feta charkvaror och tydlig pepprighet paralellt med fantastisk frukt. Söta fullmogna björnbär, svarta vinbär och blåbär tillsammans med söt paprika, lakrits och fatvanilj. Det är en riktigt maffig doft. Smaken är inte riktigt den bomb jag hade väntat mig. Mycket smak men ändå balanserat. Här dominerar de svarta vinbären och blåbären men de andra aromerna hittar också plats. Vinet balanseras av bra syra och mjuka tanniner. Lång god eftersmak med lakrits och en lätt bitterhet. Alkometern stannar på i sammanhanget måttliga 13.5%

2007 Domaine D'Angayrac kostar c a 80 DKK. Om jag jämför med 2007 Chateau Saint-Bénézet Cuvée Prestige som provades i början av sommaren så är Domaine D'Angayrac en storlek större och ett vin jag mycket gärna skulle se i systembolagets sortiment.

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

...och lyckades därmed hitta Costa di Bussias danmarksimportör!
DKK139 för normale-05:an är ett mycket bra pris, för 12 st dock. Låg det här i samma område som Philipson eller längre ner mot Hörsholm?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Nu förstår du kanske var Irrfärder i vinets värld kommer ifrån. Jag hade just tänkt fråga dig om denna producent. Wine Group ligger i samma område som Philipson, man tar avtaget efter bara. Maz 500 m.

Italienska viner sa...

Costa di Bussia är en gammal favorit som jag inte sett här uppe sedan Erik Sörensen hade agenturen för 5-8 år sedan.
Friska och eleganta baroli i den "lättsamma" fruktiga stilen.

/Patrik