lördag 30 januari 2010

2006 Saint Jeand du Barroux Danish Cuvée


Philippe Gimel och vinerna från hans egendom St Jean du Barroux har förekommit rätt frekvent på Billigt Vin under det senaste halvåret. Den som är intresserad kan läsa här, här och här Det är verkligen spännande att vara med nästan från början och följa vinernas och vinmakarens utveckling. Danish Cuvée är speciellt framtagen för SJB's största exportmarknad som ett förhållandevis lättillgängligt och snabbmognande alternativ. Det är också det billigaste vinet i kollektionen och säljs oftast för en dansk hundring.

Vinet har en tät mörkt purpurröd färg. Utifrån tidigare erfarenheter ger jag vinet sex timmar på karaff och det behövs för att det ska komma loss. Efter luftningen bjuder vinet på ett regelrätt bombardemang av lukt- och smaksinnena. Doften ger massor av intryck med lager på lager av mörk frukt,körsbär, hallon och jordgubbar. Här finns lite återhållen sydstatsfunk, provensalska örtkryddor och tobak.

Smaken matchar doften lika väl som om den sökt smakråd hos en italiensk herrekipering. Vinet är sötfruktigt, fyller ut varje kubikmillimeter i munhålan med smaker från södra Rhône. Tanninerna är silkeslena och finalen mäktig med körsbärslikör och lakrits.

Visst är det här ett gott och på många sätt imponerande vin men samtidigt lite tröttande. . Det här känns lite väl tungt och mäktigt. Det bjuder heller inte riktigt på samma motstånd som de andra vinerna. Jag har uppskattat St Jean du Barroux andra tappningar mer. Svensk importör är på gång i vår. A Vinstouw importerar till Danmark

Inga kommentarer: