fredag 22 januari 2010

2007 PiandorinoPian dell'Orino har sina odlingar i hjärtat av Montalcino. De är grannar med legendariska Brunello-producenten Biondi Santi.Pian dell'Orino drivs av Caroline Pobitzer, vars mamma är svenska, och hennes tyske make Jan Hendrik Erbach. Odlingen är biodynamisk om man gör viner i traditionell still. Även IGT-vinet Piandorino görs sedan 2004 på 100% sangiovese grosso. Druvorna kommer från egedomens yngsta stockar. Vinet har lagrats 14 månader på 500-liters ekfat.

Redan när vinet kommer i glaset så ser man att det inte är några utomsocknes druvor i vinet. Det klarrött och helt transparant. Doften är väldigt mycket Toskana med mogna körsbär, mandel, tjära och lätta fattoner. Inte så värst komplext men väldigt öppet, charmigt och inbjudande.

Initialt fylls munnen av en grabbnäve fullmogna mörka körsbär. Först känns det nästan för sötfruktigt inställsamt men sedan balanseras sötman upp av syran och de väl integrerade tanninerna. I finalen dyker det upp mandelsmak och en liten bitterhet. Som helhet ett väldigt trevligt och charmigt vin

Vinet importeras av Helsingborgs Vinhus och kostar runt 200 kr.

Inga kommentarer: