onsdag 18 februari 2009

2008 Harvest Ale

Jag hade väntat mig ett rus i bästa Trittenheimer-anda när Sierra Nevada 2008 Harvest Ale
i måndags släpptes som tillfällig nyhet. 800 flaskor och rätt mycket hype på ölbloggarna. I efterhand har jag också läst om viss dramatik på sina håll. Hursomhelst så finns det fortfarande ett antal flaskor kvar runt om i landet och jag tror inte att depån i Örebro är helt torrlagd ännu. Det är m a o bara för den nyfikne att beställa.

Harvest Ale är en säsongsbrygd från det klassiska amerikanska mikrobryggeriet Sierra Nevada som bl a tillverkar en hel rad utmärkta ipor. Här handlar det om en säsongsbrygd, som bara finns tillgänglig under en begränsad tid, gjord på färsk humle.

Färgen är mörk bärnsten. Skummet är inte särskilt kraftigt vilket förvånar mig något. Doften bjuder på en spännande komplexitet med tallbar och citrus, en viss maltighet, blommighet och humle. Trevlig men ändå rätt återhållen.

Smaken är mycket typisk för Sierra Nevada. Den bjuder inte på den humlechock jag väntat mig och följer aromer väldigt väl. Först ut är citrusen och lite aprikoser, sedan lite karamellig sötma från malten med en del brända toner och ett lång slut med hustypisk syrlighet och fin balanserad beska.

En riktigt bra ale som initialt lämnade mig något besviken. -Kul att ha testat men inte skiljer den sig så värst mycket från den Celebration (eller var det Anniversary) Ale jag drack senast var det första intrycket . Jag trodde nog att den färska humlen skulle ge en extra kraftfullkick åt smaken. Efterhand lägger sig besvikelsen och jag uppfattar denna ale som mer elegant, sofistikerad och nyanserad än Sierra Nevadas ipor. En öl som inte är så omedelbar men växer efterhand.

Jag undrar dock hur länge sedan det är 2008 Harvest Ale tappades på flaska ? Det vore onekligen intressant att prova en nytappad eller en från fat.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lite öl efter allt vin, skönt! Gud vad dålig jag är på att dricka öl just nu känner jag, så det är extra kul med dina ölinlägg.

Just det, här på jobbet har vi lagrat porter fick jag reda på, det är en Smörpundet Porter (Nynäs Ångsbryggeri) från 2005.
Vi provade en(1 st) för att se om den var på topp. Det var den! Vill du att jag sparar en åt dig? :)

Ingvar Johansson sa...

På nysvenska så skulle man väl säga att det finns en förbättringspotential vad gäller ditt öldrickande:)
Provar gärna Smörpundets 05:a, vi kan ta det när du har vägarna förbi, på väg till Trentino kanske

Anonym sa...

Absolut.. måste går ner i källaren och lägga undan ett par st känner jag.

Eller så har du kanske har vägarna förbi så kan vi smyga upp till Nynäs. brygg. och kika.

Ingvar Johansson sa...

Ett besök på Nynäs vore onekligen kul, för min del var det med deras Indianviken som ölintresset tog fart