söndag 8 februari 2009

2007 Palliser Estate Sauvignon Blanc

Nej, rött från Valpolicella kunde inte helt skingra det malmöitiska vintermörkret den gångna helgen. Något som faktiskt för en liten stund lyckas matcha det bistra februariklimatet - genom att erbjuda det helt motsatta - är en frisk fläkt från Martinborough på Nya Zeeland. Sommar på butelj! Doften är lätt som en sommarbris - krusbär, vinbärsblad och sötsyrliga frukter precis på rätta sidan kattpiss-träsket. Smaken går i samma stil, med en uppfriskande torr syra, men har också ett djup som bjuder på överraskande nyanser och en lång, njutbar eftersmak.

2007 Palliser Estate Sauvignon Blanc (nr 98081) passar förstås bäst som en aperitif eller till en lättare lunchrätt en solig vårsöndag när nässelbladen är som spädast bakom uthuset och det sprakar i kaminen. Men även i stan, som sagt, var det en trevlig bekantskap till indiska rätter på blomkål/potatis respektive aubergine/vitlök/tomat och med en stekt bit lax.

Vinet lanserades som tillfällig nyhet i augusti 2008. Saken blir inte sämre av att det nu lämpas ut för 95 kronor (vilket som en jämförelse bara är några kronor mer än om man skulle beställa årgång 2008 via vingårdens hemsida). Det finns fortfarande kvar i viss mängd och bör gå att få tag på ett litet tag till. Bristly importerar några av Palliser Estates viner, av vilka sauvignon blancen är en av de enklare.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul! Vi drack denna i somras och tyckte det var bra, men kanske lite spretigt och inte riktigt vad vi hoppats på för 119 SEK (och många lästa lovord om producenten). Men med priset justerat åt rätt håll och lite tid på rygg så borde balansen infinna sig och det verkar den ha gjort! Ska försöka prova igen. MVH

Jörgen Andersson sa...

Vinintresserad - hej! Ja, jag tyckte det höll ihop sig bra. Ett år på korken (även om det kanske är skruvkork, minns inte riktigt) borde göra susen. Men jag är hyfsat säker på att det kommer att lyckliggöra ett par sommarkvällar redan den här säsongen