måndag 2 februari 2009

Kaos på Systemet

Jag hade tubbat Min Själs Älskade att hänga på låset till Bolaget på Hansakompagniet klockan tio, i akt och mening att försöka lägga vantarna på några 1988 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese.

10.08 fick jag följande SMS: "Kaos på systemet. Pers aldrig sett likn. Blev utan tyvärr." När jag något senare fick tag på MSÄ - för att försäkra mig om att inga kroppsskador uppstått i kalabaliken - berättade hon att hon var helbrägda, men att det varit massor av folk där vid öppningsdags. Framkomligheten försvårades av att ivriga och, kan man förmoda, svårnavigerade kunder flockades vid vinkällar-avdelningen (eller "Gubba-dagiset" som en anställd plägar kalla det) strax till höger om ingången. Därinne fanns högviltet, barolosarna och châteauneuf-du-pappsarna. Man måste tränga sig förbi den passagen för att komma till Nyhetshyllan längre in till vänster i butiken. När flödet dit stoppades upp vid ingången försökte folk ta sig in via kassalinjerna, något som tyder på ren desperation.

När MSÄ till slut nådde fram till Nyheterna var det ett riv och ett slit efter Trittenheimern. De flaskor som hade ställts på hyllan bör ha tagit slut på cirka femton sekunder. De nya lådor som personalen fraktade på sina pirror från lagret till hyllan nådde knappt fram innan de också var tomma. Uppgifter från personalen bekräftar att de ivrigaste kunderna slet upp lådorna direkt när de kom ut genom dörren till lagret och roffade åt sig några flaskor. Cirka sju minuter över tio hade den sista av de 125 flaskorna som tilldelats Hansabutiken bongats in. Eller rättare sagt: tre av buteljerna kan ha smusslats ut utan att slås in i någon kassa, för hemsidan listar fortfarande 3 flaskor som inte finns kvar i butiken.

Värre än loppisen på idrottsplatsen i Förslöv när repet släpps och tusentalet fyndsugna rusar fram mot rottingmöblerna, böckerna, de naggade porslinsbyttorna och mangelborden.

Så där blev man utan. De 1 200 flaskorna som fanns i landet är puts väck sedan länge. Nåväl. Mister du en står dig tusen åter och ingen idé att gråta över spillda rönnbär. Det där rödtjutet från Moldavien, Firebird, finns däremot kvar i 99 butiker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan rapportera att MSÄ (dvs min MSÄ) vid tolvsnåret hittade en flaska Trittenheimer i en halvfull kartong Hunter's Riesling på golvet vid nyhetshyllan. Den finns numera i vår källare....

Dennis sa...

Ja Kaos var det. Plockade 6 flaskor, korkade igår och visst var det värt pengarna. Kan det ha varit TV-4 Bengan som trissat upp det en aning..

Ingvar Johansson sa...

Jag tycker det låter lite ansvarslöst att skicka ut sin MSÄ till hetsen bland de andrenalinhöga fyndjägarna.

Jörgen Andersson sa...

Vid tolvsnåret? Men inte i Malmö väl?