söndag 5 oktober 2008

Lugdunum och prissänkningar

Eller Konsten att tillbringa flera dagar vid Rhônes stränder utan att vare sig dricka eller äta särskilt gott. Det är enkelt: man håller sig till det man ska, det vill säga bevistar en konferens i universitetslokaler i de södra utkanterna av Lyon, och är därmed hänvisad till snabba och slumpvisa nedslag i stadens mer intressanta räjonger. Esping hade inte behövt känna avund - stjärnkrogar och jakten på intressanta viner lade jag ner ganska omgående. Därmed inte sagt att jag gick torrskodd ur vistelsen, och husets röda var ofta ett helt ok om än anonymt appellationsvin.

En hel del blaskig och överkolsyrad Heineken blev understundom mitt öde, men många caféer och barer förde trivsamt nog någon belgisk klosteröl. Inga som gav ett bestående intryck, dock.

Väl hemma försöker jag uppdatera mig på vad som timat på vinfronten. Jag märker att jag verkligen inte har koll, när jag ser att Finare Vinare hittat en av allt att döma smaklig budget-grüner veltliner i oktobersläppet. Så utmärkt bra - just det jag haft högst på önskelistan och som ska finnas att tillgå hela det kommande året.

I övrigt har jag, som vanligt vid månadsskiften, snöat in på Bolagets rea-lista. Först kom ingenting, sedan ingenting, sedan en drös dyra viner som fortfarande skulle få det att svida i plånboken vid köp och så - ett myller av viner av vilka många i överkomligt prisläge. De flesta finns i löjligt små kvantiteter, så små att man i flera fall misstänker att det rör sig om inventeringsmissar, men det finns också några viner det bör gå att få tag på. Naturligtvis är det de tillfälliga nyheter som inte blivit hype och raskt försvunnit från hyllorna, men med tjugo procents sänkning kan ändå flera av dem nu vara värda att kolla upp. Jag fastnar vid en första anblick för en Mosel-riesling och en kompis från Kamptal. En sydafrikansk chenin blanc samt en fransk sauvignon blanc hoppas jag kunna bärga hem några buteljer av.

Men fan vet. Sist jag försökte beställa hem rea-vin, en verdicchio från Marche, lyckades Hansakompagniets personal slarva bort min beställning. Och då hade jag ändå ringt den butik där det enligt hemsidan skulle finnas fyra flaskor, försäkrat mig om att de fanns där och fått dem undanlagda. Sedan hade jag kontaktat Hansakompagniet och lagt in en beställning där, med löfte att de skulle fixa det. Mycket tröttsamt. Nu har jag lämnat in en lapp till en kille där, som lovade ta tag i min beställning så snart han hade tid.... det känns ytterst osäkert - imorron får jag nog kolla upp att det blivit gjort. Trist att man ska behöva stå och vaka över personalen för att de ska göra sitt jobb.

Tips på bra kap ur rea-katalogen emottages tacksamt!

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Lyon utan god mat och gott vin, vi skulle ha gråtit hela vägen hem;-)

Meinklang har faktiskt blivit något av husets vita hemma hos oss. Vi gillar!

FIck du nåt från rean?

Jörgen Andersson sa...

Finare Vinare - hej! Det var emellertid ett förstabesök i stan som gav mersmak, jag gillade den verkligen det lilla jag hann upptäcka.

Tack för påminnelse om Meinklang, som jag inte hunnit fram till än.

Jodå, en del flaskor från olika håll i landet har börjat strömma till - det är ju alltid något av ett lotteri både vad som dyker upp och hur det smakar... Trevligast httills en sauvignon blanc från Menetou-Salon. Ska snart undersöka en riesling från Kamptal (Hiedler)