söndag 19 oktober 2008

2005 Chateau Courac Laudun

Chateau Courac är nog det mest omskrivna vinet i den svenska bloggosfären just nu. Finare Vinare inledde hyllningen solo men efterhand har det blivit till en liten kör. Här finns det med andra ord risk för högt uppskruvade förväntningar med efterföljande besvikelse. Jag kommer att försöka hålla min stämma och undvika ett falskt skorrande

Chateau Courac är mörkrött med lite blå reflexer. Direkt vid karafferingen är doften lite sluten men rätt snart infinner sig en härligt komplex doft. Här finns nästan allt man kan önska sig. Fin fruktighet av både mörka och röda bär. God örtkryddighet, en del likörtoner och en avlägsen gödselstack.

Smaken är kraftfull och intensiv. Den är fyllig, har bra syrlighet som balanserar den lite söta bärfrukten. Mot slutet dyker det upp lite björnklister, fin kryddighet , bit lakritsrot och tanniner som samlar ihop och stramar upp.

2005 Chateau Courac kommer definitivt att dyka upp med stor regelbundenhet på mitt köksbord under de kommande månaderna. Perfekt till höstens köttgryor. Ett vin som jag definitivt inte upptäckt om det inte varit för Finare Vinare och andra bloggare,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt vin, eller hur, för den ringa summan.

Ingvar Johansson sa...

Japp, jag öppnade en flaska till kvällens isterband och det funkade utmärkt. Det är ju inte utan att man undrar om det finns fler undangömda skatter i sortimentet.