söndag 27 januari 2008

2004 Rojac Stari d'or BeloEn vecka klarade jag av att hålla emot sedan gick det inte längre. I kväll öppnade jag en av de alldeles för få flaskor som inköptes under den slovenska vinfestivalen förra helgen. Skalkontakt, vilket vet ni allt om efter Trisses initierade inlägg häromdagen, spelar en storr roll när det gäller Rojacs 2004 Stari d'or. En vit cuvée gjord på Malvasia, Chardonnay, Pinot Gris och en liten del Muskat. Macerationen pågår en månad, därefter jäser vinet på ekfat. Lagringen sker också på ek under två år, först varje druva separat och därefter tillsammans. Man kan m a o tala om ett vitt vin som framställts som ett rött.
Resultatet blir ett mycket speciellt vin. Färgen är gyllengul som en riktigt gammal riesling. Doften är mycket aromatisk, inbjudande söt och blommig. En viss vaniljton Vinet har en lätt oxiderad ton som tilltalar mig och smakar av hasselnötter och citrusfrukter. Mot slutet en lätt och god bitterhet. Här finns också en viss strävhet som man vanligtvis bara hittar i röda viner. Eftersmaken är riktigt lång och god.
I kväll drack jag vinet som ett meditationsvin men det retade aptiten. Fram med bröd, ost och nötter, en utmärkt kombination. Nästa gång, vilket jag önskar blev snart men samtidigt hoppas dröjer, ska jag prova vinet till kökt höns med ris och curry. Något i vinet fick mig att tänka på den kombinationen och jag tror det skulle bli riktigt bra.
2004 Stari d'or Belo är gjort på ekologiska druvor och framställs helt utan några kemiska tillsatser. Det buteljeras utan filtrering. Primoz Rojac talade under festivalen om sin ambition att göra ett vin som var som "att pressa druvorna direkt i glaset". Jag vill bestämt hävda att med detta vin åstadkommer han något som är mer än så. Betydligt mer. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer med ett par års lagring.

Inga kommentarer: