Jag minns hur det i vinbloggandets begynnelse ibland uppstod diskussioner om huruvida ett visst besatt "var tre-glas-kvalitéer" eller inte. Lite grötmyndigt grymtande från nykläckta experter. Så tänker jag inte längre och det är väl få som fortfarande har kvar sin oskuldsfulla barnatro och förvånas över märkliga Gambero Rosso-premieringar...
Jag kan tänka mig att 2011 Vigna delle Robinie från Ronc Soreli i Prepotto skulle kunna ha utlöst sådana reaktioner men i det här fallet är det helt obefogat. Här har vi ett vin som verkligen är värt att hyllas. En verkligen arketypisk friulano med alla komponenter på rätt ställe. Vinet jäses och lagras på stål och betong, och lagras sur lie i nio månader.
Doften är rätt sparsmakad men man hinner tänka sauvignon blanc åtminstone en gång innan man går vidare och hittar mandel, blyga ängsblommor och de typiska mineraltonerna. Smaken har kraft, rondör och pondus utan att vara påträngande eller tung. Här dyker det upp inslag av äpple och stenfrukt. Syrorna är bra och vinet har en lång harmonisk eftersmak med lätt sälta.
Ett på alla sätt charmerande matvin som nästan får lågpris-parmaskinkan att smaka San Daniele och lyckas med konststycket att förvandla plastpackad prästost till montasio. Bara det en prestation värdig tre röda glas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar