måndag 30 mars 2009

PåskölJag har svårt att känna det rätta engagemanget när det gäller påskölen. När det börjar våras är det inte fyllig, söt och stark öl med lite brända toner jag längtar mest efter. Man kan väl säga att jag fitt mitt lystmäte tillgodosett med julölen och det finns faktiskt ett försvarligt antal flaskor av varierande fabrikat kvar i mitt skafferi.Dessutom dricker jag helst vin till påskmaten. Syrah eller nebbiolo till lammet och riesling om det står lax på menyn.

Nåväl, ett par flaskor blev det och första flaskan var en fullträff. Efter debaklet med Midvinternattens Mörker äntrar Sigtuna/Wicked Wine påskscenen med förnyade krafter. 2009 Påsk Alt Bier är visserligen försedd med den ytterst fåniga etiketttexten "Inget för kycklingar" men där tar tramset slut. En utmärkt altbier med fin doft av knäck, apelsinskal och kavring. Smaken är mycketfyllig, har bra balans mellan beska, friska citrustoner och sötma. Inte minsta tendens till alkoholgenomslag trots 7.5 stöddiga procent. Jag kan inte tänka mig en bättre dryck till stekt sill i ättika.

Oppigårds Easter Ale är en ännu bättre allround-öl och passar min smak precis. Fin frukt med tydlig doft av aprikos och citrus i kombination med de där julöliga brända tonerna. Smaken är lite lättare än den föregående men fortfarande fyllig. Som vanligt med exemplarisk hustypisk beska och låååång eftersmak.

Allra helst dricker jag nu Oppigårds Spring Ale. Den är betydligt lättare på alla plan. Mindre alkohol, inte lika fyllig, inte lika komplex. Doften innehåller mycket humle aromer och citrus. Den känns verkligen frisk och vårlik. Smaken går i samma stil men beskan är fortfarande rätt stygg. En ale man kan dricka många av, perfekt till vårens Champions League-drabbningar.

5 kommentarer:

Sofia sa...

Jag håller med om att fylligt kryddigt öl passar mycket bättre till jul än till påsk, då vill jag hellre ha vin!

Tänkte tipsa om en bra vinsajt jag precis hittat! raimat.se massor av bra fakta och info om vin och en bra film där man kan lära sig prova vin!

Ingvar Johansson sa...

Hej Sofia ! Tack för tipset. Nu är väl inte Raimat riktigt vår påse utan vi har vårt fokus på lite mindre och mer hantverksmässiga producenter.

Vintresserad sa...

Hej på er "Billigt Vin"!
Alltid lika kul att läsa er blogg som ger uppslag till att prova nyhet. Till Slovenska viner har jag inte kommit än... utan funderar just nu lite på öl. Både "Oppigårds Spring Ale" och "Fullers IPA" låter gott. Har ni fler öl (gärna Ale)-tips; gärna med lagom beska och låg alkoholhalt (hellre 4,5 än 6,5!)
MVH

Ingvar Johansson sa...

Hej Vinintresserad !
Ibland känns det som att bloggen borde heta "Dyr Öl" istället för billigt vin. Vi dricker det vi gillar utan att ta hänsyn till blooggens rubrik När det gäller bra, inte alltför alkoholstark ale så är jag mycket förtjust i Oppigårds. Spring Ale är fantastisk och Single Hop Ale som släpptes nyligen är också mycket bra. Jag dricker gärna Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri.
Sierra Nevadas vanliga IPA är också väldigt bra. Fast då är kanske inte beskan lagom längre utan rätt kraftig.

Vintresserad sa...

Tack för snabbt svar! Bedarö Bitter har jag faktiskt provat på Nynäshamns Havsbad för några år sedan. Det smakade bra vad jag kan minnas! Oppigårds Spring Ale får nog bli nästa ölprov (det är långt mellan gångerna...)!
Trevlig påsk!