torsdag 4 september 2008

2006 Casella Schioppetino

I kväll fick jag en stor påse med nyupptagen potatis, en gammal, rödskalig sort. Menyn ändrades i en hast. Ingen pasta med köttfärssås ikväll Potatisen rostades i ugn med generösa mängder olivolja och rosmarin samtidigt som vi gjorde biffar av köttfärsen. Vinvalet blev oförändrat och medan maten färdigställdes öppnades en flaska Schioppettino från firman Casella i Prepotto i närheten av Udine. Området hetter Colli Orientale del Friuli.

Innan jag går närmre in på själva vinet så ska jag försöka reda ut en potentiellt missförstånd. Schioppettino är en druva som bara odlas i ett litet område och Prepotto är det som anses allra bäst lämpat för druvan. Schiopetto är en av Friulis främsta vinodlare. Han håller till i Collio och odlar inte Schioppettino. OK?

Schioppettino ger ett vackert, genomskinligt blårött vin. Doften är härligt fruktig med bärighet som drar mot björnbär, hallon och jordgubbar. Men här finns mera. Vi stannar kvar i bärskogen men får söka lite i undervegetationen för att hitta mossa och multna löv. Någonstans förnimmer jag ett litet lätt inslag av vanilj. Smaken är förvånansvärt fyllig . Den följer doften rätt väl men aromerna sekonderas av lite lakrits och körsbär. Här finns en del sötma som balanseras frisk syra. Slutet är mjukt, vänligt och rent. Casellas schioppettino är snäppet vassare än de båda som provades här. Priset ligger på strax under 10 euro.

Friulien är fyllt av spännande lokala druvsorter som efter att ha varit nästan utrotade kommit tillbaka starkt under det senaste decenniet tack vare hängivna odlare med stark förankring i den lokala traditionen.

För den som undrar var potatisen helt fantastisk. Resten av knölarna ska kokas, en del för att ätas med smör och salt, en del till sill.

Inga kommentarer: