Ankbröstet åts under en välkommen och revitaliserande sejour på spa i Tylösand, efter en svettig tur på motionscykel och ymnigt ångbastubadande. Efter en omgång i "upplevelseduschen" - vilket betydde bombardemang med omväxlande kallt och iskallt vatten - kunde man pusta ut i relaxavdelningens vilstolar och i ett tillstånd av närmast viktlös meditation beskåda elementens raseri utanför panoramafönstren. Stormen slet i havet och sanddynerna och längtan efter att hoppa i utomhusbassängen var inte påträngande. Gud må förlåta om jag efter denna kroppsliga och själsliga genomsköljning inte lade namnet på Alsace-vinet vi drack till maten på minnet. Liksom Engel-exemplaret var det fruktigt och närmast inställsamt, lite åt det parfymerade hållet. Kanske på grund av sältan i maten framträdde en viss sötma i smaken, vilket inte på något sätt var oangenämnt.
Ändå minns jag bättre den riesling vi drack som aperitif och som det fanns kvar av när vi kom tillbaka till rummet: Gobelsburger årgång 2006. En mer "vuxen" dryck med en friskt mineralrik, kryddig beska som fångade och höll kvar intresset längre.
Allra mest har vi ändå gillat Tegernseerhof Selection riesling 2006, också det från Österrike och också det med en frisk mineralton och en hel fruktträdgård i smaken. Hur kul som helst att dricka i goda vänners lag, med eller utan mat, och utan tvekan värt alla de 99 kronor man får punga ut för en butelj.
Österrike - Alsace 2-0 i riesling-fajten.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar