söndag 24 februari 2008

Riesling till allt?

Riesling har hastigt och lustigt blivit en återkommande druva i våra glas. Inte så märkligt, då en stor del av lagret bestått av riesling-viner och det gäller att göra en dygd av nödvändigheten. Vi har också fått för oss att druvan passar till de flesta maträtter, vilket kanske är en generalisering som inte håller för mer omfattande tester. Men till kalvlever och ankbröst har det funkat helt OK - till levern en variant från Alsace, Fernand Engel 2006. Ett lättgillat och välgjort vin med extra plus för att det är ekologiskt odlat, eller organiskt framställt som det står på etiketten. Kanske lite väl snällt för att man ska utveckla en mer långvarig och komplex relation. För priset, 99 kr, finns mycket annat kul att botanisera bland. Eftersom vinet var tillfällig nyhet i februari och fått bra betyg enligt en del bedömare är det dessutom så gott som slutsålt på bolaget.

Ankbröstet åts under en välkommen och revitaliserande sejour på spa i Tylösand, efter en svettig tur på motionscykel och ymnigt ångbastubadande. Efter en omgång i "upplevelseduschen" - vilket betydde bombardemang med omväxlande kallt och iskallt vatten - kunde man pusta ut i relaxavdelningens vilstolar och i ett tillstånd av närmast viktlös meditation beskåda elementens raseri utanför panoramafönstren. Stormen slet i havet och sanddynerna och längtan efter att hoppa i utomhusbassängen var inte påträngande. Gud må förlåta om jag efter denna kroppsliga och själsliga genomsköljning inte lade namnet på Alsace-vinet vi drack till maten på minnet. Liksom Engel-exemplaret var det fruktigt och närmast inställsamt, lite åt det parfymerade hållet. Kanske på grund av sältan i maten framträdde en viss sötma i smaken, vilket inte på något sätt var oangenämnt.

Ändå minns jag bättre den riesling vi drack som aperitif och som det fanns kvar av när vi kom tillbaka till rummet: Gobelsburger årgång 2006. En mer "vuxen" dryck med en friskt mineralrik, kryddig beska som fångade och höll kvar intresset längre.

Allra mest har vi ändå gillat Tegernseerhof Selection riesling 2006, också det från Österrike och också det med en frisk mineralton och en hel fruktträdgård i smaken. Hur kul som helst att dricka i goda vänners lag, med eller utan mat, och utan tvekan värt alla de 99 kronor man får punga ut för en butelj.

Österrike - Alsace 2-0 i riesling-fajten.

Inga kommentarer: