måndag 4 februari 2008

Format

bilden lånad från Formats hemsida (http://www.formochmat.se/)

Tidigare när någon tillfällig besökare i stan frågade mig efter ett bra ställe att luncha på så rekommenderade jag dem att bege sig till järnvägsstationen. Och ta tåget till Helsingborg. Ängelholm är en gastronomisk öken. Centrum erbjuder en bra ostaffär, en nästan acceptabel charkdisk och ett antal syltor där man möjligtvis kan bli mätt men definitivt inte nöjd. När det gäller restauranger erbjuder stan ett hyggligt ställe som serverar bra sushi och ok vilträtter. I övrigt är det riktigt uselt. Sedan ett år tillbaka går det emellertid att besvara den inledande frågan med att besökaren fortfarande ska bege sig till järnvägsstationen men nu går det alldeles utmärkt att luncha där. Den gastronomiska öknen har fått sin oas.

Jag har lunchat på Format ett 20-tal gånger och alltid varit nöjd. Jag har oftast ätit med sällskap som varje gång delat min uppfattning. För en tid sedan besökte jag stället med min faster som är en van uteätare. Hon utnämde rotmosen med rimmad oxbringa till det godaste hon ätit på länge. En matroad medätare sa en gång att maten var som när hon ansträngde sig lite extra hemma. Ett rätt gott betyg åt en lunchrestaurang. Dagens baconlindade färsbiff med gräddsås, ruccola och klyftpotatis räddade min dag. Vällagad husmanskost, oftast med något lite extra. Det finns alltid fräscha grönsaker till, dresserar gör man själv med god olivolja och brödet är urgott. Ofta foccacia med grovt salt på toppen. Utöver husmanskosten finns det nästan alltid ett GI-alternativ och man använder sig ofta av ekologiska råvaror.

På Format blir lunchen mer än något man bara trycker i sig. Miljön är avkopplande och avskalat vacker. Det råder en behagligt avspänd stämning även om den lilla lokalen är full vilket händer rätt ofta. Består sällskapet av fler än två bör man boka bord. På Format blir lunchen en möjlighet att varva ner och ladda om batterierna inför eftermiddagens arbete. Det känns som att maten man äter är bra för en. Såpass bra att det finns utrymme för en lunchöl. Urvalet av öl är gjort med samma omsorg som allat annat på Format. Här finns bla Indianviken Pale Ale och Pikla Pils från Nynäshamn, Nils Oscars IPA och en del annat. Vinlistan har jag däremot ännu inte haft anledning att studera.

Kan man få önska sig fatöl och kvällsöppet ?

Inga kommentarer: