onsdag 27 februari 2008

2006 Blauer Zweigelt Weinmanufaktur Krems


Nu kommer inläggen i kronologisk oordning då jag fortfarande håller på att smälta intrycker från söndagens 100-inläggsfirande. I kväll drack jag ett helt förträffligt österrikiskt rödvin, en Blauer Zweigelt från Krems i Niederösterreich. I glaset påminde det om hemgjord slånbärssaft. Doften var intensivt fruktig och väldigt inbjudande. Smaken innehöll Blåbär, körsbär och slånen som lånat vinet sin färg. Ett fruktigt saftigt vin med pigga syror helt utan strävhet. Stilen påminde lite om en enklare Pinot eller kannske ännu mer om en Dolcetto från Piemonte, ett väldigt användbart matvin.

I kväll dracks det till en lasagne som fått fått god tid på sig ugnen under min förlängda löprunda. Det satt som en smäck till pastan och funkande utmärkt till bröd, brie och paprika. Oj så gott det var. Ett enkelt, trevligt vardagsvin som lyfte såväl maten som mitt humör. Inköpt på Netto i Danmark för 55 DKK dvs knappt 70 svenska kronor.

2 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! det är verkligen mycket att smälta från söndagens extravaganza - nu när man så småningom börjar bli klar i skallen igen. Trevligt med denna blauer zweigelt, den borde man ju helt klart ha ett haldussin på lager av

Ingvar Johansson sa...

Trisse !! Har just varit på återbesök i den danska huvudstaden och kan nu tillgodose ditt önskemål, åtminstone till viss del, en tredjedel.