tisdag 18 maj 2010

Mohawk Summer IPA


När man i vintras gick ut med nyheten att Wicked Wine och bryggmästaren Stefan Gustavsson skulle släppa en IPA-triologi i januari, mars och maj blev det en stor snackis i ölbloggosfären. Förväntningarna påminde lite om de på filmatiseringen av en annan svensk triologi. Många hade åsikter och man förväntade sig/hoppades på storverk. Det knorrades en del också och många hade hellre sett Oppigårds Indian Tribute i systembolagets ordinarie sortiment.

Själc blev jag väldigt förtjust i IPA-triologins första del, den runda, fylliga och välhumlade Mohawk Rye IPA. Uppföljaren Mohawk Extra IPA berörde mig inte lika mycket. Välgjord, fyllig och rejält besk men med avsaknad av den rätta fräschören träffade den inte riktigt rätt. Den kändes faktiskt lite gammal och trött trots att jag drack den på lanseringsdagen.

Mohawk Summer IPA släpptes i början av maj. Färgen, som är lätt grumlig, ligger någonstans mellan aprikosgul och kopparröd. Doften är oväntat söt, lite åt kolahållet. Sötman balanseras av grapefrukt och tallbar. Friskt och hur läckert som helst. Lite lättare och mera läskande än de båda föregångarna men fortfarande en ganska kraftfull och potent öl.

Summer IPAn är fint kolsyrad med en lätt och behaglig munkänsla. Smaken är perfekt balanserad med fruktighet, karamellsötma och beska i precisa proportioner. Mycket grape i smaken tillsammans med friska humlearomer. Fin beska som byggs upp och ger ett långt, gott slut.

Stefan Gustavsson har skapat tre besläktade tolkningar av India Pale Ale där var och en har sin egen personlighet. Min favorit av de tre är Rye IPA men det i sommar blir det säkert åtskilliga Summer IPA.

Förresten, varför i hela fridens namn kräver inte systembolaget av sina leverantörer att de märker flaskorna med tappningsdatum. Ett hypotetiskt bäst före-datum är inte till mycket hjälp för mig som konsument. Mohawk Summer IPA går ut 20 mars 2011 och jag tror inte den har tappat mycket redan till hösten. Öl är, i regel, färskvara och det är verkligen väsentligt att få veta när den producerats.

Hela triologin finns fortfarande tillgänglig för den som vill testa.

Inga kommentarer: