måndag 3 maj 2010

2007 Domaine de Cressance Rencontres Rouge


Efter dagens barolosafari tillsammans med Patrik från Italienska viner där vi hann med att besöka fler vinimportörer än det finns nebbioloviner på mitt lokala systembolag innfann det sig ett visst sug efter något piemontesiskt tjut. På tåget hem hann jag med att mentalt avsmaka en rad läckra viner. Väl hemma blev det inte riktigt som jag tänkt mig. På diskbänken stod 2007 Rencontres Rouge från Domaine de Cressance och grinade räligt mot mig. Min lutheranska uppfostran gjorde sig påmind. Flaskan öppnades igår och innehållet lockade inte till mer än ett par glas. Frysen redan så full av såsviner att jag klarar mig året ut och man kan ju inte bara hälla ut. Dessutom är det ju bara måndag gudbevars...

Nåväl, 2007 Rencontres Rouge är ett steg upp från Myriades Rouge som gjorde ett starkt intryck häromveckan. Recontres är en Cinsault-dominerad blandning som går i en tät ungdomligt blåröd nyans. Doften är frsik och bärig med svarta och röda vinbär och en viss jordighet i doften. Här finns också ett märkligt viltdoftande inslag som jag fann alltför påträngande hos Myriades. Här ger det vinet en intressant touch och stör inte.

I munnen känns vinet friskt och slankt. Det påminner till en lite om ett okomplicerat Rhône-vin. Charmig bärfrukt, bra syra och trevligt i största allmänhet. Det händer inte så värst mycket men det animaliska inslaget ger karaktär liksom de mycket finkorniga tanninerna. Till en enkel vardagspasta var det en bra följeslagare.

Jag hade egentligen inte tänkt att blogga om vinet men när jag skurit mig en bit vällagrad sardisk getost och ätit den till ett sista glas tänkte jag om. Kombinationen var klockren där smakerna verkligen lyfte varandra. Jag påmindes om Lennart Perssons visdoms ord - Döm aldrig ut en garagerocksingel förrän du hört gitarrsolot - och tänkte att förmodligen hade han haft en del kloka saker att säga om vin också.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Låter inte troligt att vi får se en "vintage-chenanson" i Annika Sörenstams "Premium Fine Wine" - serie? :-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Hej Patrik ! Tack för igår. Nej, Annika lär nog inte lansera någon chenanson men om Thomas Wassberg skulle lansera en egen linje gissar jag att han hade satsat på druvan.

Italienska viner sa...

Tack själv!
Jag kan se Schildknechts TN:s för mitt inre: "...with a slight air of guineapig-cage..."

/Patrik

Vintresserad sa...

Vad blev bytet från Barolo-safarin? Vilka importörer fick besök?

MVH - Vintresserad
PS. Har idag provat vin från Collio för första gången. Det hade jag inte haft en aning om ifall jag inte läst "Billigt Vin" ! DS

Ingvar Johansson sa...

Hej Vinintresserad ! Vi besökte the usual suspects; Carlo Merolli,Philpson, Winewise o Superbest i Charlottenlund o Hellerup. Dessutom ett kort stopp hos Winegroup. Jag hämtade upp 05:or från Fenocchio och 03:or från Schiavenza. Dessutom ett par ströflaskor annat.

Kul att vi lyckats få någon att prova ett Colliovin. Ser fram emot att läsa dina intryck