torsdag 20 maj 2010

2005 Terreno Chianti Classico Riserva


Mina erfarenheter av 05:or från Toskana är begränsade och genomgående negativa. Jag när inte några större förhoppningar om en stor vinupplevelse när jag öppnar 2005 Terreno Chianti Classico Riserva. Det får jag kanske inte heller men blir faktiskt positivt överraskad. Vinet är ett klassiskt italienskt rödtjut. Det var så här vinet smakade på 70-talet när man världsvant beställde in en Tjianti på pizzerian. Då en rätt förskräcklig upplevelse på temat surt, strävt och räligt. Idag finner jag samma upplevelse betydligt trevligare.

På pappret låter Terrenos Riserva som en rätt modern variant med en liten del Cabernet Sauvignon och 18 månader på barrique, en tredjedel av dessa nya. Samtidigt har vinet genomgått nästan tre veckors maceration och jäsningen sker vid 32 grader.

Vinet har en tät mörkröd färg som har börjat gå över i brunt . Nu dyker det upp en del blyga surkörsbär och bigaråer. Det doftar lite stalligt till en början, diskreta fattoner med choklad och kaffe. Frukten domineras av körsbär och plommon. I munnen dominerar den friska syran. Vinet är medelfylligt och tanninerna är väl integrerade. Frukten finns där men är en rätt klen blandning av bigaråer och surkörsbär. Slutet är lite bittert, lingonsyrligt och känns lite tomt.

Att dricka denna Chianti på egen hand är ingen större njutning och efter några klunkar famlar jag efter novalucolpluntan. Tillsammans med en fläskkotlett av det gamla snittet från Bjärhus är det desto trevligare. Det gick tydligen att göra hyggliga viner i Toskana även 2005. Ska bli spännande att prova nya årgången som finns ute nu. Jag tycker att detta vinet är betydligt trevligare än bas-chiantin av årgång 07 som provades häromveckan

Vinet är ett varuprov från Vinminvin som säljer vinet ett par tior billigare än systembolaget

Inga kommentarer: