lördag 22 maj 2010

Alesmith IPA
100 spänn för en öl ? Ett literpris som överstiger Philipsonköpt Produttori Barbaresco och en YPK-faktor som är ett skämt. Kan det vara prisvärt ? Nej det är det kanske inte men när det i majsläppet dyker upp en IPA från Alesmith tycker jag att den är definitivt köpvärd.

IPA brukar ju utläsas India Pale Ale. Alesmith erbjuder två nya tolkningar, I Prefer Alesmith och It's Pretty Awesome. Själv glädjs jag åt att de båda flaskorna som inköptes häromdagen erbjuder en stunds InterPersonell Avskärmning efter en osedvanligt besvärlig arbetsvecka.

Vid upphällning - som bör ske försiktigt för att inte få med bottensatsen, på denhär nivån kör man förstås bottle conditioned - bildas ett maffigt skumlager ovanpå den ljust bärnstensfärgade ölen. Doften är mycket frisk och fin med massiva humlearomer. Inte på ett sådär pornografiskt övertydligt sätt utan snyggt, senusuellt och balanserat. Tallbarr, citrus och en mjuk karamellig sötma.

Munkänslan är också ren perfektion. Kolsyrningen är mästerlig. Massor med riktigt små bubblor ger munhålan en mjuk massage. Smaken domineras till en början av humlekomponenterna, sedan kommer en lätt karamellsötma innan avslutningens klockrena smaker av blodegrape och konserverade mandarinklyftor.

Dyr amerikansk IPA brukar handla om extra allt till bekostnad på elegans och balans. Alesmiths IPA går en helt annan väg. Den klockar in på i sammanhanget måttliga 7.3% alkohol och är visserligen kraftfull men framförallt perfekt balanserad Det här är en av de bästa IPA's jag har druckit och den är värd varenda spänn.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Inte Precis Alkoläsk det där?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Nej, det här är lika lika genuint och gediget som Bartolo Mascarellos viner. Typ.

Winepunker sa...

Intressant, skulle varit kul att prova mot 'Hog Heaven' från Avery.

Ingvar Johansson sa...

Kanske skulle Avery's standard IPA funka ännu bättre som jämförelseobjekt. Som jag minns Hog Heaven är den ett rätt tungt barley wine.

Winepunker sa...

Troligen, Hog Heaven är briljant men har en tung säck av alkohol att bära (även om den hatneras med grace).