måndag 10 maj 2010

2007 Bagueri Rebula


Gränsen mellan Collio och Goriska Brda är en politisk gräns som inte har så mycket med verkligheten att göra. De geologiska och klimatologiska förutsättningarna är desamma på båda sidor gränsen. Faktum är att många hävdar att några av Collios bästa vingårdslägen finns i Goriska Brda. Det förhåller sig dessutom som så att det är inte på vilken sida av gränsen som druvorna odlats som avgör vinets ursprung. Flera viner som buteljeras som DOC Collio har växt i Goriska Brda och vice versa. Det avgörande är var producentens vinkällare ligger.

Innan Sloveniens självständighet buteljerades nästan allt av koperativ och Movia var länge den enda privata vinodlaren som hade rätt att buteljera under eget namn. I början av 90-talet började att fler unga odlare bryta sig loss och göra egna viner. Många nöjde sig heller inte med att utmana Collio-producenternas låg- och mellanprisviner. Istället mätte man sig mot toppvinerna, väl medvetna om att man hade minst lika bra förutsättningar.

Bagueri är koperativet Vinska Klets svar på anstormningen av unga, ambitiösa småproducenter. Man har flera olika produktlinjer och Bagueri är den näst bästa. Vinet kommer på en flaska som jag gissar är ett uttryck för en Slovensk tolkning av begreppet sober elegans. Lite smalare än en traditionell vinflaska, åttakantig form, mörkt glas och guldbokstäver. Påminner lite om premiumolivolja från Lidl.

Rebula är den slovenska benämningen av Collios Ribolla Gialla. Vinet har en djupt guldgul färg. 30% har jästs och lagrats på ekfat, 30% på ståtank. Doften får mig direkt att associera till Chardonnay. Den domineras av äpple och citrus med lite rostat bröd och en lätt touch av vanlija. Vinet har rätt hög viskositet. Aromerna går igen med gröna äpple och citrus. Den relativt höga alkoholen (14%)och ekfaten packar in och rundar av den friska syran. Lång, balanserad eftersmak med lätt mineralsälta.

Jag blir positivt överraskad av 2007 Bagueri Rebula. Det är ett välgjort och på alla sätt korrekt vin. Visst känns det lite slätstruket och inte i nivå med de allra bästa men ändå mer än väl godkänt. Vinet kan köpas i sexpack för 654 kr via beställningssortimentet eller styckvis hos Vinminvin för 149 kr. Sexpackspriset är helt OK.

Läs mer om Goriska Brda här, här och här

1 kommentar:

Jörgen Andersson sa...

Ah - Goriska Brda och Carso, härliga minnen!