söndag 16 maj 2010

2007 La Jasse Castel


Jag dricker av någon anledning väldigt sällan Languedoc-viner. Jag har nästan aldrig blivit besviken och man brukar få mycket pang för pengen. Kvällens vin impulsköpt vid ett besök hos Vinminvin utan någon tidigare kännedom om vinet eller ens producenten. La Jasse är en relativt ung producent som har varit igång sedan 1998. Man har sina marker runt omkring Montpeyroux och odlingen är ekologisk.

Kvällens vin La Jasse Castel är gjort på 80% syrah och 20% grenache där hälften lagrats på ek och hälften på tank. Vinet går i en tät blåröd nyans. Doften är väldigt mycket syrah. Den domineras av rått kött, utbrunnen grillbädd och örtkryddor. Även de svarta vinbären är framträdande med lite sötare bärfrukt i bakgrunden. I bakgrunden finns också en del vaniljaromer. Vid en djup sniff kan man nästan förnimma en marinerad karré på Weber-grillen. Jag gillar det här.

Smaken övertygar inte i samma utsträckning. Vinet är drygt medelfylligt, har mycket bra syra och pigg frukt. Svarta vinbär, rökighet och vaniljaromer dominerar smakpaletten. I slutet dyker det tyvärr upp en trist bitter strävhet, lite som när man biter sönder en druvkärna. Till mat stör det inte så mycket men dricker man vinet solo så är det inte lika kul.

Kostar c a 170 kr hos Vinminvin vilket är ungefär detsamma som producenten tar vid direktförsäljning.

Inga kommentarer: