torsdag 27 maj 2010

2007 Meinklang Konkret St Laurent


I min bok låter inte Meinklang Konkret som ett vin. Mina associationer far istället iväg till skarven mellan 60- och 70-talen och den tyska Kosmische Musik-scenen. Låter lite som ett obskyrt band med en platta på Pilz eller Ohr. Och visst är producenten Meinklang lite kosmisk. Fast man kan ju också beskriva dem som väldigt jordnära...

Meinklang har sina marker i östra Österrike, i Burgenland nära gränsen mot Ungern. Det är en stor egendom som drivs helt efter biodynamiska principer. Man har 300 kor, odlar spannmål, frukt, brygger öl och gör vin. Man lägger med andra ord inte alla äggen i samma korg. Själva vinodlingen är rätt stor för att vara biodynamisk och omfattar 55 ha. Meinklang satsar framförallt på inhemska druvor som Gruner Veltliner, Zweigelt och Saint Laurent men odlar även en del internationella sorter.

Konkret är Meinklangs toppvin. Det är gjort på 100% St Laurent, en druva som lär vara besläktad med Pinot Noir och som verkar stortrivas i Österrike. Vinet har lagrats på 900-liter speciellt utformade betong-"ägg". Enligt producent kombinerar betongen de bästa egenskaperna hos ståltank och träfat. Betongen ger ingen smak, bevarar vinets fruktighet och ger vinet en långsam syresättning. Behållarens ovala form lär bidra till vinet klarnas på naturlig väg. Man kan ju ha mycket åsikter om biodynamik, gyllene snittet och allt det där. En del uppfattar det som kosmiskt flum andra ser det som förnuftig och hållbar produktion.

2007 Meinklang Konkret St Laurent har en vacker rubinröd färg som är transparent. Till en början fastnar jag för de Pinot-liknande aromerna med kryddighet och kokta grönsaker. Sedan träder den tjusiga bärfrukten fram med blåbär, hallon och körsbärsaromer. Det finns även en lätt aniston.

Smaken följer aromerna väldigt väl. Vinet är mycket frisk med en nästan vitvinsaktig syra. Fantastiskt ren och livlig bärfrukt och mer av den goda kryddigheten. Initialt störs jag av ett lätt alkoholgenomslag men med en stund i glaset blir vinet mera balanserat. Syran och alkoholen bär smaken till ett långt rent slut. Läcker slutknorr med en lätt strävhet och lite bitterhet. En fascinerande kombination av lätthet och djup i smaken.

Ett mycket intressant och spännande vin som tyvärr ligger lite högt i pris. Kostade 200 DKK hos Emilie Vin.

Inga kommentarer: