söndag 30 maj 2010

2003 Schiavenza Barolo PrapóVi har blivit bortskämda ett tag nu. Riktigt högklassig barolo går att köpa för nästintill vardagsvins-priser på andra sidan sundet. Det leder ofta till att man knäpper upp en barolo eller barbaresco sådär bara eftersom man ändå har en låda. Som ikväll när barnen vill käka spaghetti med köttfärsås. Varför inte spetsa såsen med lite porcini och prova den där 03:an från Schivenza som ska vara så bra.

Jag hoppar över luftningen, eftersom nyss provade 04:an från Cascina Cucco smakade allra bäst direkt efter öppningen, och häller upp direkt i mature-kupan. 2003 Barolo Prapó är till uteseendet klassisk barolo i genomskinlig tegelfärg som drar mer åt brabdgult än brunt. Doften är lika klassisk den, fast kanske lite väl flörtig. Till en början är doften överväldigande, nästintill hallucinatorisk. Var det verkligen Karl-Johanssvampar jag stoppade i såsen ?

Det inleds med söt jordgubbsfrukt spetsad med lacknafta. Det fyller på med hallon och körsbär. En näpen marsipangris vill också vara med på ett hörn. Vill man så hittar man exotiska kryddor, multna löv, sviskon och annat gott. Det här är verkligen ett vin för näsan.

Till en början blir smaken en liten besikelse. Visst är smaken fin men den tvärdör så fort jag svalt. Med lite tid rättar allt till sig. Smaken domineras av den söta bärfrukten som ibland släpper fram lite sviskon, kryddor och en uppfriskande mintton. Tanninerna är extremt finkorniga och det känns som hela munhålan ner till svalget draperats i smärgeldam. Återigen fascineras jag av en kraftfullhet som inte är en massiv överkörning utan som skapar utrymme för nyanser.

Ett fantastiskt vin det känns som en ynnest att få dricka. Carlo Merolli säljer (sålde?) för 139 DKK

Även andra har smakat och gillat, eller rättare sagt blivit hänförda.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter förbaskat gott och till ett bra pris, minst sagt./Höganäs

Italienska viner sa...

"Gillat" är ett understatement i mitt fall, jag måste säga att jag är smått lyrisk över den här stilen parad med årgången. Kul att det föll dig också på läppen!

Merolli brukar sälja till samma pris så länge grejorna finns kvar, dvs raka motsatsen till Philipsons hysteriska dagspriser.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

HöganäsMinst sagt bra pris är också ett understatement. Betänk att systemet tar en dryg 50-lapp mer för Fontanafreddas rätt trista bas-barolo.

Patrik ! Jag ska genast ändra till något mera rättvisande.

Anonym sa...

Nu verkar det som om 2003 är slutsåld. Hittade endast årgång 2000 för 240 danska på hemsidan. Jaja så går det när man inte får tummarna loss./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Hej Höganäs ! Jag kollade precis m Carlo. Det finns fortfarande kvar av Barolo Prapó för 139 DKK vid köp av sex. Carlos Hemsida är inte helt uppdaterad. Bästa är att maila o fråga samt sätta upp sig på maillistan och ge honom fri adgang. Då missar man inga tilbud

Anonym sa...

Ingvar tack för tipset!!. Vet du om det är gott om flaskor kvar?./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Skicka en mail till info@carlomerolli.dk så får du lagerstatus. Du kan också reservera o komma överens om tidpunkt för avhämtning.

Anonym sa...

Tackar/Höganäs