söndag 9 maj 2010

Friulienprojektet del 7 - Carso on my mind


Jag tänker rätt ofta på Carso. Oftare än jag dricker något vin ifrån området far tankarna iväg till den dag jag och Jörgen tillbringade där. Jag kan tänka på producenten, Vodopivec, vi besökte där och på alla besök vi inte hann med. Det är nog den mest bestående känslan av besöket. Av att inte ha hunnit med. Av att bara ha skrapat på ytan. Av att mycket var på gång men gick oss förbi.

Carso utgörs till största delen av en högplatå och är den sydostligaste delen av Friulien. Den kustremsan runt Trieste är typisk medelhavsmiljö. Rätt omgående stiger sluttningarna brant och landskapet förändras snabbt. Uppe på högplatån är det kargt och blåsigt. Jorden är mycket mineralrik och på sina håll är den mycket järnrik och nästan roströd i färgen. Landskapet känns vilt, mystiskt och lite hotfullt. Jag får känslan av att befinna mig i ett mellanting av småländsk glesbygd och Zonen i Stalker. Vetskapen om att området är fullt av underjordiska vattendrag, gigantiska grottor och bottenlösa hål förstärker känslan.

Givetvis har ett så särpräglat område också speciella viner. Det finns två druvor som bara odlas i Carso. Områdets röda är Terreno som framförallt odlas i Carsos södra del. Druvan är nära besläktad med Refosco och ger ett vin med rätt låg alkoholhalt, mycket hög syra och intensiva aromer av hallon och viol. Traditionellt har Terreno ansetts som mycket hälsofrämjande och lämpligt för bl a diabetiker och personer med matsmältningsproblem.
Den lokala vita druvan heter Vitovska och ger ett friskt citrusdoftande vin med hög syran. De bästa vinerna har också en mycket uttalad mineralkaraktär. En tredje druva som odlas mycket i Carso är Malvasia Istriana.


Som vinområde är naturligtvis Carso mycket marginellt men det är ju ofta i marginalen som man hittar det intressanta. Åtminstone är det så för mig. Fram tills för 10 - 15 år sedan producerades det i stort sett bara vin för lokal konsumtion. Viner som levererades till restaurangerna i Trieste och såldes på dunk till privata kunder. Det senaste decenniet har det dykt upp en ny generation vinmakare med högre ambitioner än så. Visionärer som insett områdets särprägel och potential.

En av de mest intressanta och den förste Carso-producenten som uppmärksammades internationellt var Edi Kante. Gör ett besök i hans vingård via detta Youtube-klipp. 25 - 30 sekunder in i klippet får man också en liten bild av landskapet.

Vodopivec, Cotar och Zidarich kan man bekanta sig med här.

Inga kommentarer: