lördag 15 maj 2010

Albet i Noya Petit Albet Brut

Jag har i grund och botten ett gott öga till cava, men det har inte alls märkts i inläggen på Billigt Vin. Förmodligen för att jag inte druckit mycket spanskbubbel på senare år - utbudet på Bolaget är magert när man tröttnat på Freixenet och Codorníu och jag har inte haft vägarna förbi Barcelona.

I sommarsläppet kom det i alla fall en nyhet, från katalanska producenten Albet i Noya. Vi pluppar upp korken och häller upp. I glaset är vinet mellangult och pärlar trevligt med små och ganska snabbt försvinnande bubblor. Doften är försiktig, påminner om lätt jäst päron-mer. På det hela taget är det en nästan försynt dryck. Smaken är frisk med en dragning åt syrliga äpplen. Fungerar bra till fredagskycklingen, men vi hade önskat mer attack i syrorna och mer fräs i bubblorna. Det är - som sagt - trevligt och felfritt, men inte ett spår spännande.

Som enkel men ämabel välkomstdrink kommer nog Albet i Noya att oftast dra kortaste strået gentemot favorit-proseccon La Robínía under sommaren. Som matvin är det inget att klaga på - cava funkar till det mesta i den lättare stil vi gillar så här års.

Jag frågar MSÄ vad hon skulle vara bekväm med att betala för den här cavan. "79 kronor", svarar hon snabbt - och det är precis vad den kostar på Bolaget. Vi skulle med andra ord kunna säga att den är prisvärd, något som de flesta recensenter håller med om. 3,2 blir medelbetyget i sammanställningen över majnyheter. Grehn i GP ger fyra fyrar varav den fjärde för att vinet är ekologiskt. Och det är ett extra plus även i min bok.

Den provade flaskan var ett recensionsexemplar.

Inga kommentarer: