måndag 15 mars 2010

Bötet Barley Wine


Bloggandet har gått lite grann på tomgång en tid. Det börjar sina i förråden med intressanta viner att skriva om. Friulien och spännande viner under 200-kronorsstrecket är inte Systembolagets starkaste grenar. För att försöka bryta stämningsläget gjorde jag en genomgång av Friulien-vinerna i beställningssortimentet. Det är sannerligen ingen upplyftande läsning, många intressanta viner har försvunnit, men några potentiella godbitar finns det. De är nu beställda. Ska bli spännande att se vad som slutligen dyker upp.

Nyheter från Nynäshamns Ångbryggeri kan vara en annan stämningshöjare. Bötet Barley Wine släpptes den 1:a mars. Här har vi en riktigt kraftig pjäs på dryga nio procent alkohol. Klokt nog lanseras den på praktisk 25-cl flaska. Bötet jäser i tolv dagar, nästan dubbelt så länge som en vanlig ale och lagras sju månader på ståltank innan buteljering.

Vid upphällningen bildas ett centimetertjockt brunvitt skum som sjunker ihop rätt snabbt. Färgen går i brunrött. Doften får mig att tänka att Nynäshamn missat i plaeringskalendern och antingen släppt Bötet ett halvår för tidigt eller försent. Det doftar verkligen jul. Den första associationen är farinsocker. Sedan fyller det på med julkryddor, torkade fikon och russin. Lite citrus-toner vill också vara med och så då några skivor kavring. Det blir inte så mycket juligare.

Trots den låga kolsyran ger Bötet en mjukt kittlande munkänsla. Smaken är söt, kraftig och fyllig. Farinen och russinsötman går igen. Beskan är rejält inpackad i allt godis men finns där. Ett

riktigt bra barley wine men lite off känns det allt att dricka det nu. Kan vara en god idé att köpa några flaskor nu och lagra till nästa jul. Eller varför inte nästnästa

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad in i helv..

Man har ju tagit bort Friulien som sökbart begrepp i rullisten på hemsidan (röda viner)! Nu var det ju visserligen bara en teoretiskt försämring då faktiska beställbara produkter är försvinnande få. Men ändå. Hur kan en sådan stor region vara så sidsteppad?


/Martin W

Ingvar Johansson sa...

Japp, jag noterade också att Friulien är borta på den röda sidan.Trist. Bland de vita finns det inte längre några viner från Felluga eller Jermann. Kanske de dyker upp som tillfälliga nyheter.

Ingvar Johansson sa...

Fel av mig Martin, det finns ett par Jermann-viner men de är ointressanta för mig. Däremot är samtliga Schiopetto-viner slut hos leverantören. Har blivit lovad fem av de beställda vinerna. Man får vara glad för det lilla ;)