söndag 14 mars 2010

Mohawk Rye Ipa


Just nu känns det som att ölkunderna har det lite bättre förspänt än vinkunderna när det gäller systembolagets nyhetslanseringar. Det beror så klart på att det finns en riktigt bra inhemsk produktion men monopolet lyckas även få hem en hel del godbitar från utlandet.

Ikväll provade jag Mowhawk Rye Ipa som är ett samarbete mellan importören/distributören Wicked Wine och Gamla Slottskällans bryggeri. Denna ale är brygd med en del rågmalt som ska ger lite extra fyllighet och rondör.

Färgen är mörkt kopparröd och lätt grumlad. Det händer rätt mycket doftmässigt. I första rummet finns humlearomerna i form av citrus, tallbarr och örter. Man stöter på en tydlig brödighet och sedan kryddor och bränt socker. Doften känns harmonisk och balanserad.

Smaken är fyllig med fin kolsyra. De flesta av aromerna går igen. Precis som doften är smaken balanserad och harmonisk. Det finns en liten brödig sötma som möter upp och tar hand om beskan som inte känns riktigt påtagligt förrän efter man svalt och eftersmaken klingar ut med skön beska och lakrits. De 7.5% alkohol märks mest i fylligheten och smakrikedomen.

Jag gillar verkligen Mohawk Rye Ipa. Det är en smakrik, stor och fyllig ale med pondus som inte behöver skrika för att bli tagen på allvar. I vår kommer även Mohawk Extra Ipa och Mohawk Summer Ipa att lanseras. Det ser jag fram emot.

3 kommentarer:

Sybariterna sa...

En riktigt god öl. När släpps en andra tro?

Ingvar Johansson sa...

Visst är den bra ! Extra IPA släpps nu i veckan, den 24:e tror jag. Summer IPA kommer den 3:e maj.

Sybariterna sa...

Låter bra, blir att testa till helgen.