måndag 1 mars 2010

Räknetrissen tagen på sängen

Hoppsan - nu finns det nya viner på Bolaget igen! Jag visste ju att det skulle hända, men det kom ändå väldigt plötsligt. Ett "exklusivt släpp", vilket innebär ett gäng röda och vita i små upplagor med priser som börjar på 119 kronor. Medelpriset för de vita är 217 kronor, för de röda 283. Motsvarande medianpris är 199 på den vita sidan och 279 för den röda. Läser man vinspalterna - exempelvis Grehn i GP och Kronstam i DN, vars krönika visserligen har den lite vilseledande rubriken Fullträff för portugisisk box - med vidhäftande betygstabeller får man lätt svindel. Särskilt Kronstam strör fynd-plus över sin tabell. Här finns gott om tysk och österrikisk riesling och château-nöffare att ruinera sig på, med andra ord.

Jag blir ganska matt av detta nya lanserings-system, som tycks innebära fler viner än tidigare att hålla reda på. Om Bolagets strategi är att desorientera konsumenten är man på god väg att lyckas. Och det här får bli sista gången jag upprepar följande likt en skiva som hakat upp sig, men så här är det: tomrummet mellan de billiga vinerna i stor volym och de exklusiva i vissa utvalda butiker gapar allt större för varje släpp.

Om jag blev tagen på sängen, så har de kritiker som Räknetrissen plägar skrutinera varit på hugget och har slitit med att smaka och bedöma godbitarna. Det verkar alltså som om Bolaget även framöver kommer anordna sortimentsprovningar också vid dessa mellansläpp. Allt som allt upplagt för tjurrusning till butikerna alltså.

Eller inte? Det är inte helt enkelt att begripa var någonstans de viner man är ute efter finns. Ok, bor man nära någon av de tre specialbutikerna ska allt finnas på plats - men annars är det lite oklart. Vissa av vinerna finns bara i vinkällarbutikerna, vissa i speciellt utvalda butiker. Första dagen är det försten till de hyllor där vinerna står som gäller. Från och med dag två ska man kunna beställa hem vilket av dem man önskar till sin hemmabutik - om det finns kvar vill säga. En rudimentär slagning så här på kvällskvisten ger en fingervisning om att de flesta vinerna finns kvar. En kvalificerad gissning är att den stora hetsen uppstår i morron i småbutiker runt om i landet.

Det allra dyraste vinet, Clos des Papes för 560 riksdaler, får väl anses som släppets kronjuvel. Av kritikerna är det bara Kronstam som betygsätter det, han ger förstås en femma. I skrivande stund, måndag kväll 1/3, finns inte den varan i lager i någon systembutik. Det kan ändå finnas en möjlighet att imorron gå till sin lokala butik och få personalen att hämta hem den, förutsatt att det finns några kvar på varudepån i Örebro.

Kanske slutar det med en utmattning av den vinintresserade allmänhetens förmåga och intresse att hålla jämna steg med flödet. De som kan och orkar kommer i allt större utsträckning att hitta sina viner via andra forum: nätet, direktkontakter med odlare, vinklubbar och så vidare. Men för den som tyar kommer här en elva-i-topp (fem vita, sex röda). Stommen utgörs som vanligt av BK Wines (Jack), Munskänkarnas (Ulf Janson) och Tastelines (Ulrika & Camilla) genomgångar. Kronstam och Grehn fungerar som ett slags bångstyriga yttrar, som genom att vara selektiva och ganska oberäkneliga i sina omdömen kan påverka listan i oväntade riktningar. Fagerström är med på ett hörn, men antingen har sökfunktionen på Sydsvenskans hemsida helt geggat igen eller så har jag ännu inte lyckats begripa den.

VITA
95942 2008 Königsbacher Ölberg Riesling Trocken. 189 kronor. Medelbetyg: 4,25.

95999 2008 Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Pichlpoint. 179 kronor. Medelbetyg: 4.

95934 2008 Gimmeldinger Biengarten Riesling trocken. 189 kronor. Medelbetyg 4.

95963 2008 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben Riesling. 299 kronor. Medelbetyg: 4.

95960 2008 Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben Riesling. 299 kronor. Medelbetyg: 3,8.

RÖDA
95989 2007 Santa Duc Les Quatre Terres. 119 kronor. Medelbetyg: 4.

95990 2006 Gigondas Prestige des Hautes Garrigues. 299 kronor. Medelbetyg: 4.

95072 2007 Chateau de Saint Cosme. 199 kronor. Medelbetyg: 4.

97729 2007 Geol. 179 kronor. Medelbetyg: 3,8.

95998 2007 Zisola Doppiozeta. 249 kronor. Medelbetyg: 3,75.

95975 2006 Mora Negra. 159 kronor. Medelbetyg: 3,75.

Sådär. Lycka till nu och glöm inte spara lite pengar till bröd och annat tilltugg.

9 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det gäller att vara alert i dessa tider !! Jag besökte bolaget på väla igår. Hyllan för vrens nyheter stod där och gapade ihåligt som ett passande monument för den nya lanseringspolitiken. Jag är hursomhelst nöjd med att Tim Addams Riesling o Semillion inte hamnade på listan, de blev mina enda inköp

Jörgen Andersson sa...

Jag är lite förvånad att Tim Addamsarna inte kom med i toppen, de fick bra omdömen. De måste ha hamnat strax utanför poängplats, om jag nu inte räknade fel i hastigheten....

Anonym sa...

Det här med nyhetssläppen numera får mig att känna mig precis som man stundtals kan känna inför när (alla) räkningar ska betalas runt månadsskiftet. Mest en tråkig känsla som du helst bara vill få överstökad (ja, skaffa ett par ungar, bilar och hus så får du se). Nyhetssläppen känns lika dryga numer. Fast till skillnad från räkningarna kan du ju hoppa över dom.

Anonym sa...

Hans Artberg sablade ner Clos des Papes 2007, ("syltig")på sin hemsida. Kul att någon går mot strömmen./Höganäs

Jörgen Andersson sa...

@Höganäs: ja, där visar han lite av sina gamla bistra takter, Artberg. Annars har han varit väldigt positiv i sina senaste brev (relativt sett, alltså).

Ingvar Johansson sa...

Det var en intressant genomgång av 2007 C9dP i senaste Decanter där det var helt andra tongångar än på de flesta av de svenska vinbloggarna. Rätt många kritiska röster och överlag medelmåttiga poäng. Ibland blir det en åsikt åt gången i bloggosfären. Eller kanske alla faktiskt tycker likadant...

Italienska viner sa...

Ingvar - du följer väl den fantastiskt underhållande debatten på eBob om Decanter-artikeln?
Folk har de mest underbara konspirationsteorierna om hur eller varför någon kan ha så fel - Bob har ju sagt att...

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Jag brukar inte följa diskussionerna på ebob men nu har jag kollat in detta forum. Det är lite rörande tycker jag. Så många människor som har provat så få av de aktuella vinerna men ändå har mycket starka åsikter. Fast har Bob sagt det så...

Anonym sa...

bra start