måndag 8 mars 2010

2007 Benjamin de Vieux Chateau Gaubert


För några dagar sedan gjorde Svenssonsmakaren mig uppmärksam på att det fanns ett vin ifrån Vieux Chateau Gaubert tillgängligt på systembolaget. Jag provade 03:an i höstas och blev mycket förtjust och när nu 07:an finns lätt tillgänglig på måndagslämplig halvflaska och det dessutom står fiskgratäng på menyn så finns det ingen större anledning att vila på hanen.

2007 Benjamin de Vieux Chateau Gaubert är en blandning på 60% semillion och 40% Sauvignon Blanc som lagrats på fat, 20% av dessa uppges vara nya. Färgen går i ljusgult med lite gröna stick. Doften domineras av aromen från rostade fat. Vidare kommer det nässlor, krusbär, gröna äpplen och citrus. Jag skulle nog ha gissat på en högra andel Sauvignon Blanc, omvända proportioner jämfört med de angivna.

Smaken ger frisk, lite vass, syra, omogna äpplen och citrus parat med fattonerna. Eftersmaken börjar med behaglig, lätt bitter grapefrukt som slår över i en plåtighet som inte är så värtst kul. Helt OK till måndagsfisken men knappast värt de 79 spännen som halvflaskan betingar.

1 kommentar:

svenssonsmakaren sa...

Håller med om att det kändes onödigt dyrt och personlighetsbefriat. Drack det efter någon dag i kylen och hade då tappat allt, bara tråkig beska kvar.