torsdag 25 mars 2010

2007 Poderi del Paradiso Chianti Colli Senesi


Vardagsviner är ju ett lämpligt tema en torsdagskväll. Italienska Viner roade sig med en Valpolicella. Vi öpnnar en chianti till kvällens spaghetti med köttfärssås.

När jag i höstas provade 2007 Chianti Colli Senesi från Poderi del Paradiso så blev jag barnsligt förtjust. Med charmerande körsbärfrukt som en catchy poprefräng, riktigt bra syror och rejält bett i tanninerna träffade vinet bull's eye vad gäller mina smakpreferenser.

I kväll är resultatet inte riktigt lika bra. Doften känns något mer återhållsam. Fortfarande riktigt fin med svarta körsbär, plommon och mandelmassa men nu dominerar den inte som vid förra smakprovet. Inslaget av tobak och kryddor är mera framträdande.

Även i smaken har frukten tacklat av lite grann. Vinet ger inte samma kick av skräckblandad förtjusning när primärfruktigheten stångas med syror och tanniner. Tanninerna och syran tar överhanden och frukten förmår inte att fullt ut balansera upp. Lite mindre intensitet, lite glesare frukt

Till maten gör vinet sitt jobb mer än väl och det är fortfarande njutbart att sippa på för den som pallar tuffa tanniner. Jag är ändå lite förundrad över vinets utveckling. Handlar det om att vinet är i en lite vresig fas ?, eller, kan det vara en mindre lyckad flaska ? Min gissning är att det levererats en ny batch som inte håller riktigt samma klass som den förra. Vinet sålde sslut i höstas och nu är det åter i lager hos A Vinstouw. Oavsett vilket så är vinet ett riktigt fynd för 59 DKK.

Inga kommentarer: