söndag 6 mars 2011

Dolcetti från en dansk bunker

Vinterkylan vill inte riktigt släppa greppet. Men suget efter dolcetto måste betyda att det är vår på gång. Vi gör tabberas på resterande flaskor från Gerbolas bunker.

Någon gång i veckan, säg i torsdags, öppnades Cigliutis 2009 Dolcetto d'Alba Serraboella. I glaset drar vinet lite åt brunt i kanterna. Direkt efter öppnandet - och rejält svalt - dominerar sträva tanniner och en efterbeska som inte är helt angenäm. En ren och frisk körsbärsfrukt finns där också, men den omedelbara kärleken infinner sig inte. Det känns lite spretigt och ofokuserat. Till parmesan- och citroncestspäckade köttbullar i tomatsås funkar det emellertid, maten tar slipar till de ojämna kanterna. Tio månader på ståltank.

Dagen därpå är det dags att öppna Principianos* 2009 Dolcetto d'Alba Sant' Anna. Här smäller det däremot på med hela charmen direkt från första stund. Unge Ferdinando Principiano vet hur man ska lägga publiken för sina fötter. Det här är illande rödlila och tätt, ystert ungt och spralligt utan att det skenar iväg alldeles okontrollerat. Sura körsbär och sötare svarta moreller, en bra syra. "Nul fad, nul kunstig gær", säger Gerbolas hemsida. Principiano har på senare år gått åt det ekologiska och samtidigt mer traditionella hållet.

Till en bit kalv och en grönsallad är Sant' Anna bra. Men det är också Serraboellon som dag två, med lite luftning, har samlat ihop sig och blivit betydligt mer harmonisk. Tanninerna jobbar på, nu mer i bakgrunden. Frågan är om inte Cigliutin är snäppet bättre till maten, medan Sant' Anna är svårslagen när det kommer till charm och lättillgänglighet.

Dag tre har de båda kombattanterna blivit såta vänner. De sista skvättarna tråder en fruktdriven dans till en spaghetti bolognese. Pressar man dolcetto-diggaren Magnus Gerbola på vilken han skulle välja om han bara finge saluföra en svarar han Principiano. Det är ju tur att han inte har en sådan begränsning. För även om Sant' Anna är en given favorit vill man ha variation. Cigliutis Serraboella gillar jag för att den berättar så olika historier från första klunken till den sista - det är något jag alltmer uppskattar hos ett vin.

Sant' Anna kostar 95 DKK och Serraboella 100 DKK hos Gerbola (i februari har den senare reats för 85 DKK, kanske gäller det priset fortfarande).

*Principianos hemsida är vitsigt nog "in fermentazione", alltså under uppbyggnad.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Snart dags för ny "uppbunkring" således. Vi får bara se till att ha ett gäng bananer och druvsocker med oss så att vi inte svimmar av blodsockerfall där nere.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Patrik - exakt! Men nu vet jag mer vad jag är ute efter så det kanske går snabbare nästa gång också. Den enstaka Azelia-dolcetton jag fick med hem sist var tyvärr korkskadad, så den är jag sugen på att prova.