söndag 13 mars 2011

2007 Le Due Terre Pinot Nero
Producenter som Le Due Terre är en starkt bidragande orsak till min fascination för Friuli-Venezia Giulia. Egedomen drivs av Silvana Forte och Flavio Basilicata. De har 4 ha med vinrankor och producerar årligen c a 20.000 flaskor. Le Due Terre fokuserar framförallt på de lokala druvorna men tillskillnad från de flesta andra i området gör de övervägande röda viner. Portföljen består av cuvéerna Sacrisassi bianco (tocai och ribolla gialla) och rosso (schioppettino och refosco). Sedan gör man två endruvsviner på assimilerade sorter, en merlot och en pinot nero. Ikväll provade jag den sistnämda.

Le Due Terres produktion är helt ekologisk och man har ett icke-interventionistiskt förhållninssätt. Jag tror dock inte att man tillhör någon sammanslutning utan man kör efter eget regelverk. Alla viner lagras på barrique i c a två år, vilket inte är så vanligt i dessa sammanhang. Jag har inga uppgifter på hur stor andel som är ny. Det spelar heller ingen större roll för faten är mästerligt hanterade och jag har aldrig störts av någon överdriven ekkomponent när jag provat Le Due Terres viner.

2007 Le Due Terre Pinot Nero är ljusrött, blekt och helt transparent. Doften byter skepnad ett antal gånger under kvällen med ljuvliga hallon/jordgubbsaromer som enda konstanten. Vid öppnandet domineras doften av kokt kål och multna löv. Det mesta av detta ger med sig och höstlöven håller sig i bakgrunden. Frukten får mera spelrum tillsammans med goda kryddtoner, en lätt pust målarfärg och tydlig mineralitet. Med tiden är det verkligen en elegant ballerina som visar upp sig.

Till en början är syran nästan överväldigande. Vinet känns mycket lätt och strukturen är nästan vitvinsaktig. Med luftning så öppnar vinet upp och syran balanseras av söta smultron och hallon. Krydderierna sekonderar tydligt men subtilt och plötsligt så känns vinet inte lika lätt längre. Det finns en graciös obändig styrka i smaken som är på något sätt ihärdig utan att vara påträngande. Stark,elegant och graciös. Inbjudande men med stor integritet. Syrorna ger extra skjuts och eftersmaken hänger kvar länge. Tanninerna är sömlöst silkiga.

I de italienska vinguiderna får det mesta som Le Due Terre producerar toppbetyg. Enda vinet som man brukar ha vissa reservationer inför är just Pinot Nero. "Lättdrucket och charmigt" brukar omdömena sammanfattas till. Det är också Le Due Terres billigaste vin. För min del är det utan minsta tvekan det bästa av deras viner jag provat. Svårt att inte dra paralleller till lätt nebbiolo, nerello mascalese eller bourgogne.

Finn Klysner/DWC Vin importerar till Danmark och tillämpar enhetspris på Le Due Terres viner, 250 DKK/flaska. Le Due Terre har ingen hemsida.
he

Inga kommentarer: