måndag 21 mars 2011

2009 Pardon & Fils Morgon La Croix GaillardHärförleden drack Jörgen Côtes-du-Rhône och funderade en del kring arbetarförfattare. Hur jag än anstränger mig så kan jag inte få till någon sådan association när jag dricker kvällens vin. Nej mina tankar far istället iväg till valda delar av Bodil Malmstens produktion (det gör de i och för sig rätt ofta nu) eller kanske ännu hellre till Olle Hammarlund. Lättsamt men heller inte utan allvar, kåserande men lärt och livsbejakande sådär i största allmänhet.

2009 Morgon La Croix Gaillard har en mycket ungdomlig blåröd färg. Doften är verkligen klassisk bejoulais med pigg, lite mörk bärfrukt, en aning skumbanan och gelégodis och rejäla mineraltoner. Efter en stund på karaffen försvinner det mesta av godiset och kvar blir en rak bärsaft och mineraler.

Smaken bjuder, tack och lov, inte på några överraskningar utan det blir precis så sympatiskt och intressant som doften påstod. Smaken är lättsamt mjuk och bärig. Den pigga frukten är på bästa lekhumör. Syran är föredömlig och vinet har en mycket lätt strävhet. Slutet är ytterst sympatiskt med förvånansvärt lång eftersmak där ett stycke dammig grusväg tar över efter den friska fruktigheten.

Ett alldeles utmärkt, friskt, läskande, saftigt och charmerande matvin. Farligt gott tillsammans med stekt kyckling och klyftpotatis. Det här med bra beaujolais håller på att bli mer än en passing fancy för min del. Jag är helt såld på kombinationen av bärfruktig lättsamhet, pigg syra och mineraler.

3 kommentarer:

Herren sa...

Ingvar - det här låter riktigt trevligt. Kommer att tänka på picknick när jag läser din post. Det här vinet måste vara som gjort för en lunch ute, kyckling som du nämner,sallad och sen en liten slummer i det gröna gräset. Hmm - tillbaka till verkligheten, men det är nära nu...

Italienska viner sa...

Bärfrukt, pigg syra och mineraler låter som essensen för ett gott vin. Jag har helt missat beaujolais-tåget, hur mycket av storheten ligger i årgången månntro? Hur mycket är hype? Är detta ett Vinminvinfynd? Frågorna hopar sig...

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Herren ! Det är väl en av de största förtjänsterna med ett vin som detta, att det kan överbrygga distansen mellan det bistra nuet på den skånska västkusten och den stundande, men ännu alltför avlägsna, vårvärmen.

Patrik ! jag har svårt att föreställa mig att du inte skulle gå igång på detta. Jag har helt missat hype o beaujolais-tåg men börjar förstå att årgången ska vara väldigt bra, storproducenten Duboeufs billiga Morgon var urläcker och det får man nog i rätt stor utsträckning tillskriva årgången. 08:orna från Vinminvin var bra de också. La Croix Gaillard kostar 109 kr och finns i beställningssortimentet. Klicka på länken i inlägget så får du all info.