lördag 19 mars 2011

Plötsligt händer det: rosé-sug

Oj. Plötsligt och något oväntat blir jag sugen på rosé. Detta sammanfaller med att jag gör visit bland de prisnedsatta varorna. Systembolagets nya hemsida påminner mig om att det finns fler kategorier än rött och vitt att söka bland. Leth's have pink, alltså (det vitsiga vinet, som på rea kostat 68 kronor är dock slut i alla butiker).

Det finns 21 prisnedsatta roséer, sådant som blivit kvar sedan förra årets rosa sommarchock. Bland dem är det två som är lite intressanta: Bolgarello, toskanskt på sangiovese och shiraz, och Louis Bernard Tavel från Rhônedalen (mest grenache och lite av de andra vanliga Rhône-kompisarna). 71 kostar det förra, 94 det senare, mot 89 och 118 tidigare.

Inget av dessa finns tillhanda på Hansacompagniet. Så det får bli Mottura Negroamaro Rosé IGT från gamla kära Apulien för 55 pix (enligt producentens hemsida finns också lite malvasia nera i brygden). Förväntningarna är ungefär i paritet med priset, så in i frysen med flarran för att den ska bli ordentligt nedkyld. När skruvkapsylen avlägsnats är det en enkel, fruktig och bärig dryck som möter gommen. Det saknas syra och riktning i smaken och slutet har en beska som gör att det inte blir optimalt som sällskapsvin. Men ändå! Det är nykommet, läskande och lite kul. Till en couscous-sallad med soltorkade tomater, feta och avocado samt en sousvide-tillagad kalkonstek slinker det ner helt OK.

Samtidigt dricker Italienska Viner rosa lavajuice.

Inga kommentarer: