torsdag 10 mars 2011

2009 Duboeuf Morgon


De senaste veckornas måndagsprovningar har verkligen väckt min nyfiken på bejoulais och särskilt då i årgång 2009. Tyvärr har Systembolaget, som vanligt skulle jag vilja säga, väldigt lite att erbjuda. Eller rättare sagt pinsamt lite. Det finns sex viner att välja på. Dra bort Bejoulais Royal på hel- och halv-flaska (varför inte magnum) så finns det fyra kvar. Sortimentet erbjuder en säger en cru-betcknad och den provade jag ikväll.

2009 Duboeuf Morgon går i en blåröd, nästan lila färg. Systembolagets klassificering säger att det är ett mjukt och bärigt vin. Jag har svårt att säga emot men måste ändå säga att det är en grov förenkling som inte alls gör vinet rättvisa.

Visst finns här pigg, våryster bärfrukt. Hallon, både svarta och röda vinbär och blåbär bjuder upp till dans. Det finns en anings aning av den beryktade skumbananen men den snarare förstärker fruktens vitalitet än tramsar till det. Tydliga mineraltoner stramar upp och ökar komplexiteten.

Smaken är också den pigg, vital och bjuder på samma härliga bärfrukt som doften. Det är friskt, saftigt och bärigt till tusen men inte så lätt som bolagets visare antyder. Bra syra, tydliga mineraler och en behaglig men tydligt märkbar strävhet ger vinet en perfekt balans mellan det frivola och det seriösa.

Duboeuf Morgon i årgång 2009 är ett strålande matvin som fungerar ypperligt till väldiigt mycket. Perfekt picknickvin när det är dags och i väntan på varmare väder en fröjd att dricka till spaghetti med köttfärssås och en massa annat. Stort tack till Finare Vinare för tipset. Det kommer att bli mer, och förhoppningsvis ännu bättre, beaujolais på Billigt Vin framöver

Vinet gjorde mig på så gott humör att jag var tvungen att leta längst in i garderoben efter en gammal singel. Den låter som vinet smakar.

10 kommentarer:

Terroiristen sa...

Ingvar!

Du har missförstått hela grejen!

Systemet har bäst sortiment! I världen!

Det har Systemet och Janice Robinsson slagit fast!

Italienska viner sa...

Jag håller med Terroiristen. Vilken annan återförsäljare kan stoltsera med hela 55 olika pinotage från Sydafrika?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

För att ytterligare bekräfta tesen att det finns ett Elvis-citat för allt
"Fools rush in, where wise men never go"

Niklas Jörgensen sa...

Patrik, tilläggas bör att de 55 Pinotage-vinerna som erbjuds alla ligger i prissegmentet 68-70 kronor!

Ingvar, nu har du gjort mig sugen på att knäcka ännu en nollnia! Hade tänkt Champagne ikväll blott för att jag tenderar glömma bort dessa bubblor, men 2009 lockar nog mer!

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

Niklas ! Det ena behöver ju inte nödvändigtvis utesluta det andra... Är det någon särskild 09:a du har i åtanke ?

Niklas Jörgensen sa...

Fredagar brukar vara trötta dagar. Champagne kändes sådär lagom bekymmersfritt då. Men det är också 2009 Beaujolais 'cru'-vinerna!

Jag köpte en hel del '09 en primeur i UK. Dels för att de var larvigt billiga och dels för att jag är en stor Gamay-fantast.

Sedan tog jag hem 12 olika nollnior från topproducenter och bättre lägen. Dessa håller vi på att beta av hema och det återstår 5. Förutom en korkad så har det varit idel lovord. Aldrig provat så bra Beaujolais förr. Och skillnaden mellan byarna är påtaglig!

Jag har köpt från dessa i 2009:

Domaine Eve & Michel Rey
Domaine Bernard Métrat
Domaine Louis Claude Desvignes
Olivier Merlin
Alain Michaud
Domaine Dubost
Château Grange Cochard
Domaine Michel Chignard
Julien Sunier
Château Thivin
Alain Chatoux

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

Niklas ! Är det BBR som säljer eller har du någon annan leverantör ?

Niklas Jörgensen sa...

Dessa köpte jag i somras hos BBR ja. Sedan dess har vartenda vinjournalist höjt nollniorna till skyarna så det som inte tog slut omgående har gått upp ett antal pund per flaska.

Jag kan bara hoppas att SB's monopol på omvärldsanalys inte innebär att de kommer med en offertförfrågan på 2009 by-Beaujolais nu och att konsumenten således får pröjsa en hundring mer per flaska.

Det sagt; jag tror det är i maj som Vingruppen släpper Jadot's 2009 Clos St Jacques Beaujaolais. Brukar vara schyssta grejer.

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

Tack Niklas. Ser fram emot en Beaujolais-rapport på hemsidan. Visst är det lite surt att behöva betala extra men samtidigt är det väl bara att acceptera för oss Johnny-come-latelys.

Niklas Jörgensen sa...

Hej Ingvar,

Jo, det blev en Brouilly från Dubost i fredags ;-) Nollnio naturligtvis. Ljuvlig naturligtvis.

Ska prova den ikväll igen och se hur den utvecklas...

MVH

Niklas