söndag 20 mars 2011

2007 Lichtlé Riesling Grand Cru Goldert


Idag hade jag ställt in mig på att hitta någon skyddad hörna på tomten där jag skulle kunna sitta och njuta av vårsolen, läsa nya numret av Vinforum och sippa på en riesling. Tyvärr satte ett grått molntäcke stopp för möjligheten att realisera planerna. Istället försökte jag fixa till lite vår inne med en bukett tulpaner, lax och sparris. Lyckligtvis slapp jag fejka vinvalet.

Jag har skrivit flera gånger tidigare om Fernand Lichtlé et Fils viner. Idag provade jag 2007 Riesling Grand Cru Goldert. Vinet går i en tjusigt ljusgul nyans. Doften är precis som jag vill ha den. Massor av mineraltoner, skiffer och sten. Det känns som en ännu inte fullt utvecklad petroleumdoft. Lite renare och mer precis jämfört med tidigare årgångar. Frukt finns det såklart också. Mogna tropiska tongångar vänslas med äpplen och citrus. Lite honungssötma rundar av.

Vinet har en rätt fet karaktär och lite oljig munkänsla. Den friska syran packas in i ett behagligt hull . Relativt fylligt och kraftfullt. Lång, god eftersmak på temat äpple, honung och citrus.

Svensk importör lär vara på gång. Själv hoppas jag att Eric Lichtlé kommer med lastbilen till Danmark relativt snart. Det här var sista flaskan från ett sexpack och 92 DKK är svårslaget när det gäller prisvärdhet.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Usch ja, moln och rusk som vanligt på västkusten huh? Nej, du skulle rört dig inåt landet, till Skånes Lago di Garda, här har solen stekt från en klarblå himmel hela dagen.
Var det nollsjuan du bjöd på när vi var på Bjärhus? Underbar riesling med fin mineralitet och ung mognad, som du säger. Hur är nollåttorna i Alsace?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik, det låter varmt och jobbigt där vid Lago di Finja. Det var samma vin som vi drack på bjärhus. Har noll koll på 08:orna i Alsace.

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: den var ju väldigt trevlig att dricka, den där 07:an, på Bjärhus då det begav sig. Kommer Lichtlé förbi är det ju givet med en låda.

Anonym sa...

Bra Riesling till detta pris låter som ett klipp. Rosé vin? Två grader i morse. Inte ens extra pris lockar mig till drickande. Enligt Per Warfinges Alsace sida finns det inga dåliga viner från 2008=mycket bra årgång. Jo med ett undantag, Muskat vinerna skall man tydligen undvika/Höganäs (västkusten)