tisdag 29 mars 2011

Costières de Nîmes

Billigt Vin-redaktionen kommer den närmsta veckan att utlokalisera sin verksamhet till Costières de Nîmes, en appellation i södra Frankrike. Intensiva fältstudier kommer att bedrivas, bestående av provningar i restaurangmiljö och ett flertal besök hos producenter. Alltihop som ett resultat av att Billigt Vins appellations-mästare Ingvar var den förste att skicka in rätt svar i en tävling – Secret Wine - som gick av stapeln i höstas.

Var ligger då Costières de Nîmes? När det på en extravaganza i Sjörröd för ungefär ett år sedan dök upp ett vin härifrån – Château Lamargue, som då gästade Bolagets tillfälliga sortiment - fick vi plocka fram vinatlasen. Centralorten är förstås Nîmes, som är huvudstad i departementet Gard. Det är här vi kommer att ha vårt basläger under äventyret. Ganska nära staden flyter floden Rhône, som när den närmar sig utloppet i Medelhavet bildar ett delta. Kanske kommer vi att fara vilse i Camargues träskmarker i vår jakt på traktens funkigaste viner.

Annars verkar förutsättningarna för vinodling påminna om Rhône. De rödvinsdruvor som odlas här är till största delen syrah och grenache, med ett intressant inslag av carignan och mourvèdre. Numera räknas appellationen till Rhône, men tycks utgöra ett flytande gränsland mellan Languedoc-Roussillon och Rhône. Costières de Nîmes, som fick egen appellationsstatus 1986, opererar lite i skymundan av dessa båda inflytelserika regioner. Men här finns 12 000 hektar planterade med vinstockar, varav 4 500 AOC-klassade. Säkert finns här mycket spännande att upptäcka. Det är det Billigt Vin, med öppet sinne och GPS-utrustad bil, är här för att ta reda på.

Programmet som vi fått oss tilldelat är späckat och lämnar få utrymmen till felkörningar och djupdykningar i galen fourdre. På begäran kommer ett par av besöken att göras hos producenter med biodynamisk och organisk inriktning. Marc Kreydenweiss i Manduel är en av dem.

För den svenska publiken är tillgången på vin från Costières de Nîmes sparsam. Château Lamargue – som också gör Cuvée Aegidienne, det enda vinet från appellationen i det ordinarie sortimentet – finns tyvärr inte med på programmet. Däremot kommer vi att dinera med Nicolas Ricome från Château Valcombe, vars viner åtminstone gästspelat på monopolet, och besöka Château de Campuget som är representerade i beställningssortimentet.

Efter ett mycket kort stopp för att slänga in bagaget på hotellet, beger vi oss av på den första utflykten i environgerna. Målet är den ekologiska vingården Scamandre, utanför byn Vauvert, där vi ska träffa en av grundarna, Nadine Renouard.

Det är som sagt den första av många punkter på agendan och vi har inga ambitioner att hinna uppdatera med heltäckande rapporter under resans gång. Planen är dock att löpande komma med små lägesbeskrivningar och snabba kommentarer. Välkommen alltså att hänga med på sydfransk safari!

9 kommentarer:

Italienska viner sa...

Ingvar & Jörgen - Låt mig vara den förste att önska er en underbar vistelse med massor av intressanta vinupptäckter. Låter hur spännande som helst!

/Patrik

Herren sa...

Låter fantastiskt roligt! Må vingudar, och alla andra också för den delen, vara er nådiga och hoppas ni får en härlig resa.

Jörgen Andersson sa...

@Patrik: vi kommer att titta djupt i de sydfranska glasen. Som tur är har vi en GPS (namnlös dock, än så länge). Utan den hade vi ännu irrat runt på grusvägarna runt Scamandres parceller.

Jörgen Andersson sa...

@Herren: tack för välgångsönskningarna. De kan behövas (se ovan, under avdelningen grusvägar & Irrfärder i vinets värld).

Anonym sa...

Jösses!! Det här är spännande och kul. Önskar lycka och välgång./Höganäs

Per and Britt, BKWine sa...

Grattis till detta aventyr. Kommer sakert att bli toppenspannande. Det finns manga bade biodynamiska och ekologiska i Costieres och i sodra Rhone, sa dar kommer ni nog att fa er en hel del till livs.
-P

Jörgen Andersson sa...

@Britt & Per: vi skulle förstås ha hört av oss till er för att få några bra tips inför resan, men vårt schema var redan fullspäckat, så det får bli en annan gång! Ett par spännande biodynamiska/ekologiska producenter står på programmet.

Fredrik sa...

Wow, lycka till och ta på Barolokepsen så ni inte får solsting.

Inte alls avundsjuk....

Anonym sa...

Ha det bäst önskar en svårt avundsjuk medtävlare.